Paravojne snage zauzele predsjedničku palatu u Sudanu, UN i EU pozvale na prestanak sukoba

Srna
Foto: Printskrin

KARTUM - Sudanske paravojne Snage za brzu podršku /RSF/ saopštile su da su tokom dana preuzele kontrolu nad predsjedničkom palatom, rezidencijom načelnika vojske i međunarodnim aerodromom u Kartumu u očiglednom pokušaju državnog udara u trenutku kada su izbili sukobi sa vojskom.

RSF, koji je optužio vojsku da je prva napala, takođe navodi da je zauzeo aerodrome u sjevernom gradu Merove i u El Obeidu, na zapadu zemlje.

Sudanske vazduhoplovne snage izvode operacije protiv RSF, saopštila je vojska. Na snimcima je prikazan vojni avion na nebu iznad Kartuma, ali Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost materijala iz nezavisnih izvora.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a očevici izvještavaju o pucnjavi i u susjednim gradovima.

Rojtersov izvještač vidio je topove i oklopna vozila raspoređene po ulicama i čuo je vatru iz teškog naoružanja u blizini štaba vojske i RSF-a.

Ljekari su izjavili da je došlo do sukoba u stambenim naseljima i da ima povrijeđenih civila.

Vojska je saopštila da je RSF pokušao da napadne trupe na nekoliko položaja, što je izazvalo strah od izbijanja šireg sukoba u zemlji.

Analitičari procjenjuju da RSF ima 100.000 ljudi pod oružjem. 

UN i EU pozvale na prestanak sukoba u Sudanu
 Specijalni izaslanik UN u Sudanu Volker Pertes izjavio je danas da oštro osuđuje izbijanje borbi u zemlji i zatražio hitan prekid sukoba.

Pertes se obratio objema stranama "tražeći od njih hitan prekid borbi da bi se osigurala bezbjednost sudanskog naroda i poštedjela zemlja od daljeg nasilja", navodi se u saopštenju izaslanika UN.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je sve uključene strane da odmah zaustave nasilje u Sudanu i naveo u tvitu da je osoblje Unije u ovoj zemlji bezbjedno i na broju.

Ruski ambasador u Sudanu Andrej Černovol saopštio je da se nada da će sukobljene strane uskoro započeti pregovore.

"U toku su sukobi između Snaga za brzu podršku i vojske. Nadamo se da će sukobljene strane preći sa sukoba na pregovore u narednih nekoliko sati", rekao je Černovol, prenosi TASS.

Ambasada Ruske Federacije u Sudanu savjetovala je ruske državljane da ostanu kod kuće i da se drže dalje od prozora, dodao je izaslanik. Među ruskim državljanima nema povrijeđenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana