Par pronađen mrtav u čamcu za spasavanje nakon neuspjelog prelaska Atlantika

Tanjug
Foto: Društvene mreže

VAŠINGTON- Britansko-kanadski par koji je pokušavao da preplovi Atlantik pronađen je mrtav na ostrvu kraj istočne obale Kanade.

Bret Kliberi (70) i njegova supruga Sara Pakvud (60) plovili su na svojoj jedrilici od 13 metara "SV Theros", ali su njihova tijela pronađena u čamcu za spasavanje koji je stigao na ostrvo Sable, Nova Škotska, navodi se u saopštenju Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP), prenosi Si-En-En.

Par je napustio luku Halifaks u Novoj Škotskoj 11. juna na putu za Azore, grupu portugalskih ostrva u srednjem Atlantiku, udaljenih oko 3.200 kilometara.

Nije utvrđeno zašto je par napustio brod i ušao u čamac za spasavanje, a  istraga je u toku, saopštio je RCMP.

Ostrvo Sable je 27 milja dugi pješčani sprud oko 460 kilometara jugoistočno od Halifaksa. 

Poznato je kao "groblje Atlantika" i tamo je od 1583. godine zabilježeno više od 350 brodoloma, prema Pomorskom muzeju Atlantika.

Bračni par Kliberi i Pakvud su sebe opisali kao avanturiste, a svoja putovanja  dokumentovali su na Jutjub kanalu pod nazivom "Theros Adventures".

Tragično putovanje bilo je dio onoga što je par nazvao svojom "Zelenom odisejom", za koju je Kliberi rekao da je imala za cilj da pokaže da je moguće putovati na velike udaljenosti bez sagorijevanja fosilnih goriva.

"Imamo električni čamac. Motor punimo solarnim panelima", rekao je Kliberi u video snimku objavljenom na Jutjubu 13. maja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana