Papa: Odbaciti migrante je težak grijeh, mora ne trebaju biti groblja

Tanjug
Foto: Tanjug

VATIKAN - Papa Franja danas je izjavio da odbacivanje migranata predstavlja težak grijeh, kao i da pustinje i mora koja oni pokušavaju da pređu na putu do sigurnosti ne treba da postanju njihova groblja.

Govoreći o nevoljama na koje migranti nailaze na svom putu, dok su suočeni sa opasnim teritorijama, papa je kazao da ne pomažu restriktivni zakoni ili militarizacija granica, već stvaranje „bezbjednih i regularnih načina” za dolazak migranata, prenosi Vatikan njuz.

On je dodao da je potrebno globalno upravljanje migracijama zasnovano na pravdi, bratstvu i solidarnosti.

Prema papinim riječima, more i pustinja su postali simbol opasnosti za migrante, a često i smrtonosne zamke.

„Neke od tih ruta poznajemo više jer su često u fokusu javnosti, ali većinu poznajemo malo, ali to ne znači da su manje opasne“, ukazao je papa Franja.

Kako je rekao, Mediteran je mjesto koje on dobro poznaje, a koje je za migrante postalo groblje, iako je većina migranata koji su tu stradali mogla biti spasena.

„U eri satelita i dronova, postoje muškarci, žene i djeca migranti koje niko ne sme da vidi, skrivaju ih. Samo ih Bog vidi i čuje njihov krik. To je okrutnost naše civilizacije“, upozorio je poglavar rimokatoličke crkve.

Prema njegovim riječima, da bi se izbjegle tragedije migranata, moraju se stvoriti bezbjedni i regularni putevi kojima bi se olakšalo bjekstvo onima koji nastoje da umaknu od ratova, nasilja, progona.

Papa je istovremeno pozvao i na zaustavljanje kriminalaca koji trguju ljudima i švercuju migrante, koristeći njihov jad.

„Ujedinimo naša srca i snage kako mora i pustinje više ne bi bili groblja migranata, već prostor na kojem Bog može otvoriti put slobodi i bratstvu“, zaključio je papa Franja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana