Papa Franjo: Smrtna kazna nije rješenje za nasilje

Tanjug
Papa Franjo: Smrtna kazna nije rješenje za nasilje

RIM - Smrtna kazna ni u kom slučaju nije rješenje za nasilje koje može da pogodi nedužne ljude, napisao je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u predgovoru za knjigu Dejla Rečinele koju će uskoro objaviti izdavačka kuća Vatikana (LEV).

-Smrtna kazna ni izdaleka ne donosi pravdu, ona podstiče osjećaj osvete koji postaje opasan otrov za naše civilno društvo - napisao je papa u danas objavljenom predgovoru za knjigu “Hrišćanin koji čeka smrtnu kaznu: Moja posvećenost osuđenima”, prenosi agencija Ansa.

Papa je dodao da bi države trebalo da se fokusiraju na to da zatvorenicima pruže šansu da istinski promijene život, a ne da ulažu novac i resurse u njihovo pogubljenje.

Knjiga, za koju je papa Franja napisao predgovor, djelo je Dejla Rečinele (72), nekada uspješnog advokata na Volstritu, koji govori o svom radu kao sveštenika laika na Floridi, gdje je od 1998. godine pomagao osuđenima na smrtnu kaznu.

Papa je naveo da je Dejla Rečinelu upoznao tokom jedne audijencije i preko njegovih članaka za list Oservatore Romano, kao i sada kroz ovu duboko dirljivu knjigu.

-Njegov zadatak je izuzetno težak i rizičan, jer dodiruje zlo u svim dimenzijama: zlo koje je počinjeno prema žrtvama i ne može se popraviti, zlo kroz koje prolazi osuđenik, kao i zlo koje se podstiče u društvu kroz praksu smrtne kazne - napisao je papa u predgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana