Papa Franjo govorio o natprirodnim fenomenima u Međugorju

Tanjug
Foto: Tanjug

VATIKAN – Vatikan je priznao brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatom hodočasničkom mjestu u BiH, ali nije dao svoj stav o natprirodnosti koja se vezuje za tvrdnje mještana da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

Dikasterij za doktrinu vjere, uz blagoslov pape Franje, dodijelio je Međugorju status „Nulla Osta“ (Nihil Obstat) što znači da se dopuštaju i podstiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu i priznaju „obilni duhovni plodovi vezani za Međugorje“, prenosi Vatikan njuz.  

„Stigao je trenutak da se zaključi duga i složena istorija oko duhovnih fenomena Međugorja. To je istorija u kojoj su biskupi, teolozi, komisije i analitičari izrazili niz različitih mišljenja“, navodi se u dokumentu koji je odobrio papa i koji je danas objavio Vatikan.  

Ističe se da se pozitivni plodovi ogledaju najviše u podsticanju „zdrave prakse vjerskog života“ u skladu s tradicijom crkve.  

„Dogodila su se 'brojna obraćenja' ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili vjeru, povratak ispovijesti i sakramentalnoj pričesti... Župa Međugorje mjesto je klanjanja, molitve, seminara, duhovnih vježbi, okupljanja mladih. Pojavila su se dobrotvorna djela, uključujući brigu o siročadi, zavisnicima i ljudima s invaliditetom“, navodi se u dokumentu i ističe da se negativni i opasni učinci ovog fenomena nisu proširili.  

Napominje se da vjernici nisu dužni vjerovati u natprirodni karakter Međugorja, već da cijene „pastoralnu vrijednost svetilišta i duhovne poruke koje nosi“.  

„Dikasterij poziva hodočasnike koji posjećuju Međugorje da ne idu tamo radi susreta s navodnim 'prorocima', nego radi susreta s Marijom, Kraljicom mira“, zaključuje se u dokumentu koji je potpisao kardinal Viktor Manuel Fernandez.  

Kako je naveo Rojters, čini se da papina tvrdnja zaključuje decenije vatikanske istrage o navodnim posjetama Gospe, koje je prvi put prijavilo šestoro djece 1981. godine.  

Bosansko selo postalo je glavno mjesto hodočašća, koje godišnje privlači stotine hiljada posjetilaca i daje mnogim ljudima, kako kažu, obnovljeni osjećaj duhovnosti. Papa Franjo je i ranije izrazio sumnju u navodni fenomen.  

Pozivajući se na poruke za koje se kaže da ih je Djevica Marija dala lokalnim mještanima, on je rekao novinarima 2017. da ne misli da je Marija „direktorka telegrafske kancelarije“.  

Vatikan je saopštio da katolički vjernici „moraju biti pažljivi i oprezni“ u tumačenju navodnih poruka Bogorodice, jer „nekoliko“ poruka može biti „povezano sa zbunjujućim ljudskim iskustvima“, iako neke greške možda nisu „iz loše namjere, nego zbog subjektivnog shvatanja fenomena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana