Papa Franja poziva na obavezujući globalni sporazum o vještačkoj inteligenciji

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VATIKAN- Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je danas na pravno obavezujući međunarodni ugovor za regulisanje vještačke inteligencije.

Papa je, u poruci pod nazivom "Vještačka inteligencija i mir", a povodom Svjetskog dana mira Rimokatoličke crkve, koji se obilježava 1. januara, naveo da globalna razmjera vještačke inteligencije jasno pokazuje da, pored odgovornosti suverenih država da interno regulišu njenu upotrebu, međunarodne organizacije mogu da igraju ulogu u postizanju multilateralnih sporazuma za koordinisanje njene primene i spovođenja.

"Pozivam globalnu zajednicu da radi zajedno kako bi bio usvojen međunarodni sporazum koji reguliše razvoj i korišćenje vještačke inteligencije", rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Papa, koji često kritikuje industriju naoružanja, upozorio je na korišćenje vještačke inteligencije u proizvodnji oružja i dodao da istraživanja novih tehnologija u oblasti takozvanog smrtonosnog autonomnog sistema oružja dokazuju da postoji razlog za "veliku zabrinutost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana