Papa: Crkva mora da se podvrgne pročišćenju i da sasluša žrtve

Tanjug
Papa: Crkva mora da se podvrgne pročišćenju i da sasluša žrtve

LISABON - Papa Franjo izjavio je da katolička crkva mora da se podvrgne ''skromnom i stalnom'' pročišćenju i da uvek sasluša žrtve, nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju unutar katoličke crkve u Portugaliji.

Papa je to izjavio na večernjem bogosluženju u manastiru u Lisabonu, gdje je, kako je navedeno u izvještaju komisije prije šest mjeseci, sveštenstvo u posljednjih 70 godina zlostavljalo najmanje 4.815 maloljetnika, prenosi Rojters.

U obraćanju biskupima, sveštenicima i sestrama, papa Franjo je govorio o današnjoj ''sve većoj odvojenosti od praktikovanja vjere'' i istakao je da to naglašeno ''široko rasprostranjenim razočarenjem i gnijevom zbog globalne krize zlostavljanja i drugih skandala''.

- Kriza nas poziva na ponizno i stalno pročišćenje, počevši od mučnog vapaja žrtava, koje se uvijek moraju prihvatiti i saslušati - rekao je papa.

Očekuje se da će se papa privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja tokom gostovanja u Lisabonu, koje se završava u nedjelju, a koje je njegovo prvo putovanje  posle operacije abdomena u junu, otkada koristi invalidska kolica i štap za hodanje.

U Lisabonu je u ponedjeljak otvoren Svjetski dan mladih, najveći festival katoličke omladine, koji je osnovan na inicijativu pokojnog pape Jovana Pavla Drugog.

Festival traje skoro nedjelju dana, a održava se na svake dvije do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana