Panika u NATO savezu!

Tanjug
Panika u NATO savezu!

NjUJORK - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da rat u Ukrajini pokazuje koliko blisko sarađuju Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran.

On tvrdi i da Kina u velikoj meri pomaže "rusku agresiju u Ukrajini".

''Svi oni žele da NATO, Sjedinjene Države propadnu u Ukrajini, a ako Putin pobijedi u Ukrajini, to ne samo da će ohrabriti predsjednika Putina, već bi ohrabrilo i predsjednika Sija. Kao što je japanski premijer rekao: Ono što se danas dešava u Ukrajini može se dogoditi sutra u Aziji'', poručio je on.

Istakao je da prisustvo Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje na samitu NATO-a u Vašingtonu pokazuje da svijet postaje složeniji, prenosi Politiko.

Alijansa trenutno broji 32 članice, ali je još uvijek nepoznato kada bi Ukrajina mogla da se priključi savezu.

''Donosimo važne odluke o pojačavanju naše podrške Ukrajini, a NATO će preuzeti pružanje i koordinaciju bezbjednosne pomoći Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da ga nije uznemirila nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, gdje se sastao sa Putinom u okviru ''mirovne misije“.

''Za mene je važno da su se svi saveznici složili da moramo učiniti više za Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg, napomenuvši da Alijansa neće podržati mir koji bi omogućio nastavak zauzimanja ukrajinske teritorije od strane ruskih snaga.

Ovo će biti posljednji takav samit pod vođstvom Stoltenberga, bivšeg norveškog premijera kojeg će na jesen naslijediti bivši holandski premijer Mark Rute.

Stoltenberg je odbio da odgovara na pitanja voditelja emisije Roberta Koste o sposobnosti predsjednika Džoa Bajdena za funkciju ili bilo čemu drugom u vezi sa američkim izborima 2024.

''Mislim da je važno da se NATO kloni takve vrste razgovora o unutrašnjim pitanjima. Oni su, naravno, važni u SAD, ali NATO ne bi trebalo da bude dio toga“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana