Palo povjerenje investitora u Njemačku

GS
Foto: X.com

Povjerenje investitora u Njemačku smanjeno je u julu, prvi put u proteklih 11 mjeseci, prvenstveno zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj i nedostatka jasnoće o budućoj monetarnoj politici Evropske centralne banke (ECB).

Prema julskim rezultatima Evropskog centra za ekonomska istraživanja (ZEW), koji ocjenjuje očekivanja investitora i analitičara za narednih šest mjeseci, Indeks ekonomskog povjerenja u julu je smanjen za 5,7 poena u odnosu na prethodni mjesec.

Indeks, koji je u junu iznosio 47,5 poena, ovog mjeseca je pao na 41,8. Očekivanja tržišta su bila da će se indeks u julu smanjiti na 42,3 poena.

Predsjednik ZEW -a Ahim Vambah izjavio je da su ekonomska očekivanja u Njemačkoj pala prvi put u godinu dana, upozorivši da se ekonomski izgledi i dalje pogoršavaju.

On je kazao da su padu doprinijeli pad izvoza u maju koji je bio veći od očekivanog, politička neizvjesnost u Francuskoj i nedostatak jasnih pokazatelja u budućoj monetarnoj politici ECB-a.

Njemačka ekonomija je uspjela izbjeći ulazak u tehničku recesiju rastom od 0,2 odsto u prvom kvartalu godine, nakon dvogodišnje recesije. Njemačka ekonomija je i dalje krhka, posebno zbog stalnih slabosti u sektoru proizvodnje koji igra veću ulogu nego u drugim državama u Evropi.

Njemačka vlada je 24. aprila revidirala očekivanje rasta za 2024. godinu na 0,3 odsto.

Stopa rasta nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je na šest odsto u junu 2024, najviša od maja 2021. godine i iznad tržišnih prognoza od 5,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana