Palestinski premijer: Današnja presuda kraj ere nekažnjivosti Izraela

Tanjug
Palestinski premijer: Današnja presuda kraj ere nekažnjivosti Izraela

Palestinski premijer Mohamed Štajeh izjavio je danas je da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja kraj ere nekažnjivosti Izraela.

On je naveo da odluka suda obavezuje zemlje koje podržavaju Izrael da se uzdrže od toga.

"To što je MSP odbio zahtjev Izraela da odbaci tužbu koju je protiv njega podnijela Južna Afrika je od izuzetnog značaja jer stavlja Izrael na optuženičku klupu za ratne zločine, što je prvi put da se toj zemlji sudi", rekao je premijer, prenosi agencija WAFA.

On je izrazio zahvalnost Južnoj Africi na dokaznim materijalima koje je dostavila sudu i na  profesionalnim argumentima koji optužuju Izrael da je počinio zločine protiv palestinskog naroda.

Takođe je izrazio nadu da će sud nastaviti sa razmatranjem do donošenja konačne odluke kojom se Izrael osuđuje za genocid i zločine etničkog čišćenja nad palestinskim narodom, koji su, kako je naveo, dostigli nivo bez presedana u svjetskoj istoriji.

Štajeh je optužio Izrael za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Tel Aviv da zaustavi agresiju i „hitno“ omogući dopremanje humanitarne pomoći u Gazu.

Međunarodni sud pravde saopštio je danas da neće odbaciti slučaj u kome je Južna Afrika optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze.

Sudija MSP Džoan Donahju je, pored ostalog, izjavila da Izrael mora "odmah" da obezbijedi da njegove snage ne počine bilo kaka čin iz konvencije o genocidu, prenosi Gardijan.

Izrael takođe mora preduzeti hitne mjere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, odlučio je MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana