Palestinski mediji: Ubijen jedan od lidera Hamasa

GS/Agencije
Palestinski mediji: Ubijen jedan od lidera Hamasa

TEL AVIV, GAZA -Sukob Izraela i Hamasa traje 42 dana. Izraelska vojska je saopštila da ulazi u sledeću fazu kopnene ofanzive u Gazi i da je blizu uništenju Hamasovog vojnog sistema na severu Pojasa Gaze.

Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku donio na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtjev američkih zvaničnika, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se spriječile pandemije koje bi se mogle proširiti na cijelo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas.

Palestinski mediji: Ubijen jedan od lidera Hamasa

Jedan od lidera političkog krila Hamasa, Ahmad Bahar, ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, javljaju palestinski mediji.

Bahar (76) je svojevremeno bio potpredsjednik Palestinskog zakonodavnog savjeta, prenosi “Tajms of Izrael”.

Izrael nije potvrdio da je on bio meta napada, niti da je ubijen.

UN upozoravaju na neposrednu mogućnost umiranja od gladi u Gazi

Svjetski program za hranu UN (WFP) upozorio je danas da se Pojas Gaze suočava sa ogromnim nedostatkom hrane i široko rasprostranjenom glađu i da je skoro cijelom stanovništvu palestinske enklave očajnički potrebna pomoć u hrani.

-Zalihe hrane i vode u Gazi praktično ne postoje i samo djelić onoga što je potrebno stiže preko granice - izjavila je izvršna direktorka WFP  Sindi Mekejn u saopštenju, prenio je Rojters. Prema njenim riječima, s obzirom na to da se zima približava, u pretrpanim skloništima, uz nedostatak čiste vode, ljudi se suočavaju sa glađu.

Sirija: Vojska oborila većinu izraelskih raketa ispaljenih ka okolini Damaska

Sirija je rano jutros oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska, saopštila je sirijska vojska.

Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters.

Izrael se za sada nije oglašavao povodom jutrošnjeg napada.

Izraelska vojska je prošle nedjelje saopštila da je jedna militantna organizacija iz Sirije lansirala dron koji je pogodio školu u južnom izraelskom gradu Eilatu i da je, kao odgovor na to, izvela udar na tu grupu.

Sirija je 8. novembra takođe saopštila da je Izrael izveo vazdušni napad na vojne lokacije u južnoj Siriji, podsjeća britanska agencija.

Netanjahu:Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje,ali nažalost nismo uspješni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da bježe, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum “nisu bili uspješni”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

-Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smjeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za CBS njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim riječima, mnogi i učinili.

Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

-Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni - naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomjesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbjeđivanjem toga „da se teroristička prijetnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.”

-Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspijemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram - rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamjenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

-Postoje određene stvari koje držimo u tajnosti dok ne budemo imali šta da kažemo - naglasio je Netanjahu.

On je rekao da Izrael ima “konkretne dokaze” o korišćenju bolnice Al-Šifa u gradu Gazi u vojne svrhe, navodeći da su “vođe terorističke grupe” i “teroristički poslušnici” pobjegli iz medicinske ustanove dok su se izraelske snage približavale.

Netanjahu je dodao i da postoje “snažne indicije” da su taoci koje drži Hamas bili u bolnici Al-Šifa u Gazi, ali da više nisu bili tamo, od kada je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju za ulazak u bolnicu. 

-Imali smo jake indicije da su držani u bolnici Šifa, što je jedan od razloga zašto smo ušli u bolnicu - rekao je Netanjahu.

Netanjahu je ponovio da Izrael ima, kako je naveo, “vojnu odgovornost da spriječi ponovnu pojavu terora” u Gazi, ali da ne želi da ponovo okupira palestinsku enklavu.

Na pitanje da li će izraelski doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali, koji učestvuju u nasilju protiv Palestinaca biti pozvani na odgovornost, on je odgovorio da je takvo postupanje neprihvatljivo.

-Smatramo neprihvatljivim svako uzimanje zakona u svoje ruke ili vršenje osvetničkog nasilja - poručio je Netanjahu.

Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na sjeveru Zapadne obale.

Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana