Pakistanska policija uhapsila saradnika Bin Ladena

Tanjug
Foto: PakistanToday

ISLAMABAD - Pakistanska policija za borbu protiv terorizma uhapsila je jednog od vođe Al Kaide, koji je bio blizak saradnik Osame bin Ladena, organizatora napada u SAD 11. septembra 2001, saopštili su danas zvaničnici.

Zamjenik generalnog inspektora policije Usman Gondal rekao je da se radi o Avganistancu Aminu ul Haku, koji je uhapšen u provinciji Pendžab nakon višegodišnje potrage.
    
Ul Hak je optužen da je radio kao finansijer za Al Kaidu i snabdevao pobunjenike oružjem, prenosi AP.
    
Takođe, danas su ubijene dve osobe u bombaškom napadu pored puta u Južnom Vaziristanu, nekadašnjem uporištu pakistanskih talibana na sjeverozapadu koji se graniči sa Avganistanom, saopštile su lokalne vlasti.
    
Ranije ove nedjelje, pobunjenici su ubili osam vojnika kada je bombaš samoubica zabio vozilo napunjeno eksplozivom u spoljni zid vojnog stambenog kompleksa u Banuu, gradu u provinciji Hajber Pahtunhva. 
    
Nakon napada vojnici su ubili deset pobunjenika.
       
Hiljade stanovnika danas se okupilo u Banuu, noseći bijele zastave dok su zahtevali mir u regionu. 
    
Neidentifikovani naoružani ljudi otvorili su vatru na skupu, ubivši tri osobe i ranivši još dvadesetak, saopštila je policija. 
    
Nasilje u Pakistanu poraslo je nakon što su se avganistanski talibani vratili na vlast u Kabulu 2021, a za većinu zločina okrivljeni su pakistanski talibani, Tehrik-e-taliban Pakistan.
    
Oni su zasebna grupa, ali su saveznici avganistanskih talibana, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana