Ovo je komandant koji je zauzeo Avdejevku

GS
Ovo je komandant koji je zauzeo Avdejevku

Komandant Centralnog vojnog okruga, general-pukovnik Andrej Mordvičev koji je u aprilu i maju 2022. godine komandovao napadom i zauzimanjem Mariupolja, ostaće upamćen i po tome što su njegove trupe poslije dvije godine od početka rata u Ukrajini uspjele da zauzmu Avdejevku, utvrđeno uporište ukrajinske vojske iz koga je napadan Donjeck, piše TV Front.

Portal je o Mordvičevu pisao baš 17. februara 2023. godine kada je na mjestu komandanta Centralnog vojnog okruga naslijedio nadasve čuvenog Aleksandra Lapina, koji je nekoliko puta optužen za nesposobnost.

Tada je Mordvičev bio general-potpukovnik i komandant 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga, koja je jedna od najzaslužnijih što je ruska vojska na početku rata poslije tenkovske bitke u prvim danima ruske invazije zauzela Herson.

Sredinom februara 2023. imenovan je za komandanta trupa Centralnog vojnog okruga, što je proizilazlo iz podataka Jedinstvenog državnog registra Pravnih lica.

Od 2017. do 2022. godine mjesto komandanta Centralnog vojnog okruga zauzimao je general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji je učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i dobio titulu Heroja Rusije.

U martu 2022. u zapadnim medijima, posebno britanskim, pisalo je da je Mordvičev ubijen 19. marta 2022.

Mordvičev je zatim ponovo "oživio" za vrijeme bitke u Marijupolju, pa nakratko "umro", pa opet "oživio" i od tad o njemu nije bilo ni riječi.

Mordvičev je rođen 1976. godine, završio je Višu tenkovsku komandnu školu. 2018. godine bio je prvi zamjenik komandanta i načelnik štaba 41. kombinovane armije Centralnog vojnog okruga.

Prema riječima šefa Čečenije Ramzana Kadirova, kao komandant 8. armije učestvovao je u oslobađanju Mariupolja u proljeće 2022. godine tokom specijalne vojne operacije (SVO) Ruske Federacije u Ukrajini.

Ukrajinski "neosvojivi bastion" je pao: Ruska zastava se vijori u Avdejevki!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana