Ove godine evidentiran rekordan broj pokušaja ilegalnih prelazaka preko Lamanša

Tanjug
Ove godine evidentiran rekordan broj pokušaja ilegalnih prelazaka preko Lamanša

LONDON - Više od 600 izbjeglica je uhvaćeno u nedjelju u pokušaju da pređu kanal Lamanš, najviše u ovoj godini, saopštilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U nedjelju je otkriveno ukupno 616 izbeglica koji su u 12 malih čamaca ilegalno prelazili kanal koji razdvaja Veliku Britaniju i Francusku, a od početka ove godine uhvaćeno ih je ukupno 8.380 u pokušaju preslaska Lamaša, prenosi portal Euraktiv.

Prema važećem zakonu u Velikoj Britaniji zahtjevi za azil mogu biti odbijeni izbjeglicama koje se domognu britanske teritorije neovlašćenim putem, kao što je prelazak čamcem preko kanala Lamanš.

"Ljudi koji ilegalno stignu u Ujedinjeno Kraljevstvo biće pritvoreni i odmah vraćeni u svoju zemlju porijekla ili u neku treću zemlju", potvrdio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova još u januaru ove godine, navodi se u posljednjem zvaničnom saopštenju za javnost.

U izvještaju Zajedničkog međustranačkog komiteta za ljudska prava posvećenom zakonu o ilegalnoj migraciji navodi se između ostalog da neki od dokaza ne samo da potvrđuju da ovaj zakon "nije bio pravi pristup" već će "na kraju dovesti do toga da Ujedinjeno Kraljevstvo ne odigra svoju ulogu u globalnom sistemu zaštite izbjeglica koji se oslanja na međunarodnu saradnju i podjelu odgovornosti".

Prošle nedjelje su ministri unutrašnjih poslova EU postigli sporazum o migracijama koji je opisan kao istorijski, a prema kojem bi države EU plaćale po 20.000 evra za svakog migranta kojeg odbiju da prime.

Sporazum je postignut nakon što se odustalo od zahtjeva za "obavezno preseljenje" izbeglica iz zemalja na prvoj liniji poput Italije, Grčke i Malte.

Umjesto toga uvedeno je pravilo o doprinosu od 20.000 evra koji će platiti svaka država za svakog migranta kojeg odbije da primi na svoju teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana