Ove države strahuju od izbijanja Trećeg svjetskog rata: Pozivaju na regrutaciju civila, jačaju vojne budžete

GS
Ove države strahuju od izbijanja Trećeg svjetskog rata: Pozivaju na regrutaciju civila, jačaju vojne budžete

Rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, zategnuti odnosi između Kine i Tajvana, kao i nedavni vazdušni napadi SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu pojačali su strah da bi u narednom periodu možda moglo da dođe do izbijanja Trećeg svetskog rata.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer upozorio je prošle nedjelje da civili moraju da se pripreme na sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina i dodao da će, pored oružanih snaga, i veliki broj civila biti mobilisan i da je na vladama da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom.

"Moramo da shvatimo da mir nije garantovan. I zato se mi (NATO) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da igraju ulogu", rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti "sjajne" u narednih 20 godina.

Evrospki lideri pozivaju na regrutaciju civila

Oko 90.000 vojnika NATO je ove nedelje započelo najveću vojnu vežbu bloka još od Hladnog rata. Vežba ima za cilj jačanje odbrambenih sposobnosti i efikasnost saradnje članica Alijanse.

Jedna od država koja će učestvovati u vježbama, iako još uvek nije članica NATO je Švedska, prenosi Telegraf.

Švedski ministar civilne odbrane upozorio je nedavno da bi građani te zemlje uskoro mogli da se suoče sa ratom, a zatim je pozvao sve da se pridruže dobrovoljnim odbrambenim organizacijama u pripremi za potencijalni oružani sukob.

U uzbudljivom govoru o očekivanom pristupanju Švedske NATO paktu ove godine, kao i ratu u Ukrajini, ministar Karl Oskar Bolin je pozvao građane da se zapitaju "ko su oni ako dođe do rata?".

"Moglo bi da dođe do rata u Švedskoj... Svijet se suočava sa bezbjednosnim problemima čiji su rizici veći nego u bilo kom trenutku od kraja Drugog svjetskog rata. Da li ste razmišljali da li imate vremena da se pridružite dobrovoljnoj odbrambenoj organizaciji? Ako niste počnite da mislite", rekao je nedavno ministar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana