Ova zemlja predlaže zakon kojim bi se olakšala registracija brakova, a otežao razvod

Tanjug
Ova zemlja predlaže zakon kojim bi se olakšala registracija brakova, a otežao razvod

PEKING - Kina je sastavila nacrt zakona koji će parovima olakšati registraciju braka, dok će podnošenje zahtjeva za razvod postati teže.

Kinesko ministarstvo civilnih poslova ove nedelje je objavilo nacrt, a građani će svoje komentare moći da dostave ministarstvu do 11. septembra, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

To dolazi u trenutku kada se državni čelnici bore da podstaknu mlade parove da se vjenčaju i imaju porodicu, jer je zabilježeno da je populacija u toj državi drugu godinu zaredom opala.

Za razvode će važiti period čekanja od 30 dana, koji je kreiran da bi parovima bilo dato vrijeme ukoliko žele da se predomisle.

„Uredba promoviše značaj braka i porodice i teži se smanjenju impulsivnih razvoda, i održavanju društvene stabilnosti”, kaže profesor na Institutu za stanovništvo i razvojne studije na Univerzitetu Sian Đijaotong Jiang Kuanbao za Global Tajms.

Broj kineskih parova koji su se vjenčali u prvoj polovini godine je 3,43 miliona, što je pad za 498.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Stručnjaci ocjenjuju da je to najniži broj vjenčanja od 2013. godine, pošto sve više mladih odlaže vjenčanja, pokazuju zvanični podaci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana