Otvorena birališta za drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Tanjug
Otvorena birališta za drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

PARIZ - U Francuskoj su jutros u osam časova otvorena biračka mjesta za drugi krug prijevremenih parlamentarnih izbora.

Nedjelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procjene i rezultati biće saopšteni od 20 časova, prenosi BFM TV.

Vreme zatvaranja biračkih mjesta varira, a kako navodi sajt service-public.fr biračka mjesta trebalo bi da budu zatvorena u 18 časova, ali svaka prefektura može izdati uredbu kojom može ranije ili kasnije da se utvrdi termin zatvaranja biračkog mjesta, pa je tako, na primjer u velikim gradovima često moguće glasati i do 20 časova.

Zbog vremenske razlike, glasanje u prekomorskim departmanima i teritorijama Francuske se može održati i nekog drugog dana, pa je tako u San-Pjer-et-Mikelon, San-Bartu, San-Martinu, Gvadalupi, Martiniku, Gvajani i Francuskoj Polineziji glasanje već održano juče, kao i glasanje za Francuze koji žive u Americi, prenosi BFM RMC.

Birači širom Francuske i prekomorskih teritorija glasaće za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja, prenio je ranije AP.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod" francuskog predsjednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mjesto.       

U nedjelji između dva kruga izbora, stotine centrističkih i kandidata ljevice povuklo se iz trke kako bi povećali šanse svojih umerenih rivala i pokušali da spreče pobjedu kandidata RN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana