Otvoren novi front u Africi, teške borbe između armije i paravojnih snaga

GS
Foto: Telegram

KAIRO - Borbe bjesne između sudanske vojske i ozloglašene paravojne grupe u centralnoj provinciji Senar, saopštili su danas zvaničnici, čime je otvoren još jedan front u 14-mjesečnom ratu koji je ovu afričku zemlju gurnuo na ivicu gladi.

Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) počele su ofanzivu na provinciju Senar ranije ove ned‌jelje, napadajući selo Džebal Moja prije nego što su se preselile u njen glavni grad Singa, gde su izbile nove borbe, prenijela je agencija AP.

Paravojna grupacija je u jučerašnjem saopštenju tvrdila da je zauzela glavni vojni objekat, štab 17. pješadijske divizije, u Singi. Lokalni mediji su takođe izvijestili da je RSF uspio da probije odbranu vojske.

Portparol sudanskih oružanih snaga, Nabil Abdala, rekao je, međutim, da je vojska povratila kontrolu nad objektom i da su borbe i dalje u toku.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije UN, najmanje 327 porodica moralo je da pobjegne iz Džebal Moje i Singe u bezbjednija područja.

"Situacija je i dalje napeta i nepredvidiva", navodi se u saopštenju, prenosi Tan‌jug.

 Stanovnici su prijavili rasprostranjenu pljačku kuća i prodavnica u Singi od strane boraca RSF-a koji su oteli privatna vozila, mobilne telefone, nakit i drugu vrijednu imovinu.

Opservatorija za ljudska prava Senar, lokalna grupa za ljudska prava, saopštila je da su pripadnici RSF napali bolnicu Singa, i kao taoce uzeli desetine pacijenata i medicinskog osoblja praveći od njih "živi štit”.

RSF je više puta optužen za gruba kršenja prava širom zemlje od početka rata u aprilu prošle godine, kada su tinjajuće tenzije između vojske i RSF prerasle u otvorene borbe u Kartumu i drugde.

Borbe u Senaru dolaze dok je pažnja usmjerena na al-Fašer, veliki grad u prostranom regionu Darfura koji je RSF mesecima opsjedao u pokušaju da ga preotme od vojske. Al-Fašer je posljednje vojno uporište u Darfuru.

U sukobu je do sada poginulo više od 14.000 ljudi a ranjeno 33.000, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija, ali aktivisti za ljudska prava kažu da bi broj žrtava mogao biti mnogo veći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana