Otkriveno: Zbog ovih propusta se dogodio atentat na Trampa

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON- Američka obavještajna služba potvrdila je bezbjednosne popuste koji su "omogućili" pokušaj ubistva republikanskog predsjedničkog kandidata SAD Donalda Trampa i otkrila da agenti nikada nisu uputili lokalnu policiju da obezbedi krov zgrade koju je koristio napadač.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je istraga otkrila da agenti iz sjedišta Tajne službe i terenske kancelarije u Pitsburgu nisu imali dobru strategiju koja bi blokirala potencijalnog napadača, piše Vašington post.

Kada su nadzornici Obavještajne službe stigli u Batler, u Pensilvaniji, gdje je 13. jula izvršen atentat na Trampa, utvrdili su da kranovi, kamioni i zastave nisu bili raspoređeni na način koji bi blokirao liniju pogleda sa krova odakle je pucano na Trampa.

Napadač Tomas Metju Kruks uspio je da se popne na zgradu i puca na Trampa, kojeg je ranio u uvo, kritično ranio još dvije osobe i ubio prisutnog na skupu, nakon čega ga je ubio snajperista službe.

Istraga u Batleru otkrila je sljedeće propuste: radio soba Tajne službe u kojoj su agenti trebali da nadgledaju potencijalne prijetnje i dobijaju izvještaje o bilo kakvim problemima, nije mogla da primi upozorenja od lokalne policije koja je nadgledala skup.

Upozorenje lokalne policije o sumnjivom čovjeku na skupu prije Trampovog dolaska nije emitovano na radiju Obaveštajne službe. 

Agenti nikada nisu čuli lokalni policijski radio o tome da pokušavaju da uđu u trag, a zatim i da uoče napadača nakon što je Tramp počeo da govori.

Vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rou svjedočio je u Kongresu krajem jula i rekao da ga je sramota zbog bezbjednosnih propusta i obećao da će interna revizija pomoći u ojačavanju misija agencije u budućnosti.

Direktorka Obavještajne službe Kimberli Čitl podnijela je ostavku na svoju funkciju nekoliko dana nakon pucnjave.

Ona se suočila sa kritikama jer nije dala detalje o istrazi neposredno nakon napada.

Napad je otkrio godine sukoba između bivšeg predsjednika i Tajne službe oko nivoa njegove zaštite, navodi Vašington post.

Trampovi pomoćnici rekli su prošlog mjeseca da su ponekad otkazivali ili odlagali događaje zbog zabrinutosti da je njegova bezbjednost nedovoljna.

FBI vodi istragu o pucnjavi 13. jula, ali još nekoliko istraga je na čekanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana