Otkriveno 100 imena poznatih koji su povezani sa Epstajnom

GS
Otkriveno 100 imena poznatih koji su povezani sa Epstajnom

Dugo očekivani, ranije zapečaćeni sudski dokumenti u vezi sa Džefrijem Epstajnom su objavljeni i uključuju imena mnogih ličnosti visokog profila.

Majkl Džekson, princ Endrju i Leonardo Di Kaprio su neka od velikih imena sa spiska, zajedno sa političarima Bilom Klintonom i Donaldom Trampom.

U dokumentima se pominju imena mnogih javnih ličnosti koje su bile na listi poznanika Džefrija Epstajna - među kojima i dva bivša predsjednika SAD,  iako nijedan nije optužen za bilo šta ilegalno.

Čini se da u toj zbirci dokumenata, koja ima oko 900 stranica, nema nikakvih bombastičnih otkrića o Epstajnu ili njegovim saradnicima, ali se očekuje da će više dokumenata biti objavljeno u narednim danima.

Među više od 100 imenovanih ljudi, neki su optuženi, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svjedoci. Pravni podnesci opisuju dobro povezan društveni krug u Epstajnovoj orbiti.

Epstajn se družio sa uticajnim ljudima sa Volstrita, članovima kraljevske porodice i poznatim ličnostima prije nego što je 2008. priznao krivicu za podvođenje maloljetnice.

Prvobitno je uhapšen u Palm Biču na Floridi 2005. godine nakon što je optužen da je platio 14-godišnjoj djevojčici za seks.

Oduzeo je sebi život 2019. u 66. godini, dok je čekao suđenje po federalnoj optužbi za trgovinu ljudima.

Desetine žena optužilo je Epstajna da ih je prisiljavao da pružaju seksualne usluge njemu i njegovim gostima na njegovom privatnom karipskom ostrvu, i u kućama u Njujorku, Floridi i u Novom Meksiku.

Kada je najavljen plan za objavljivanje dokumenata, to je izazvalo glasine o listi “klijenata” ili “saučesnika”. U stvari, sudija koja je uputila poziv napisala je u decembru da je naredila da se dokumenti objave jer su mnoge informacije u njima već javne.

Među imenima su bivši direktor FBI Luis Fri, političari Al Gor, Bil Klinton i Donald Tramp, glumci Kejt Blanšet, Naomi Kembel, Kameron Dijaz, Leonardo Di Kaprio i Brus Vilis. Pominju se i pokojni fizičar Stiven Hoking i mađioničar Dejvid Koperfild.

Neke poznate ličnosti okrenule su leđa Epstajnu nakon osude, uključujući bivše predsjednike Bila Klintona i Donalda Trampa, ali mnogi nisu. Epstajn je nastavio da se druži sa bogatim i slavnim još deceniju, često kroz filantropski rad.

Sudija je rekla da nekoliko imena treba da ostane zatamnjeno u dokumentima jer bi identifikovali ljude koji su bili seksualno zlostavljani. Prije otpečaćena dokumenata, imena su navedena u sudskim spisima kao varijante NN osoba. Mnoga imena na listi su ljudi koji su javno identifikovani kao Epstajnovi saradnici prije ovog otkrivanja tokom godina praćenja slučaja.

Navedeni su bili oni koji su imenovani kao Epstajnovi saradnici i nema nagovještaja da su znali za njegove zločine ili da su učestvovali u bilo kakvom kriminalnom ponašanju, prenosi Telegraf.

Evo nekih do sada objavljenih imena: Gislejn Makvsel, Virdžinija Dufre, Keti Aleksander, Majls Aleksander, Džejms Majkl Ostrič, Filip Barden, Kejt Blanšet, Dejvid Bojs, Lora But, Evelin Bule, Rebeka Bojlan, Džošua Baner, Naomi Kempbel, Kerolin Kejsi, Pol Kasel, Šeron Čerčer, Bil Klinton, Dejvid Koperfild, Aleksandra Kusto, Kameron Dijaz, Leonardo Di Kaprio, Alan Deršovic, dr Mona Divanesan, Bredli Edvards, Amanda Elison, Kimberli Espinosa, Džefri Epstajn, Eni Farmer, Meri Farmer, Aleksandra Fekai, Kristal Figeroa, Entoni Figeroa, Lui Fri, Erik Gani, Meg Garvin, Šeridan Gibson-But, Robert Đufre, Al Gor, Ros Gou, Fred Graf, Filip Guderion, Šenon Harison, Stiven Hoking, Viktorija Hejzel, Britani Henderson, Bret Džef, Majkl Džekson, Kerol Roberts Kes, dr Karen Katikov, Piter Listerman, Džordž Lukas, Toni Lajons, Bob Majster, Džejmi A. Melanson, Lin Miler, Marvin Minski, Dejvid Mjulen, Džoe Pagano, Meri Paluga, Dž. Stenli Potinger, Džozef Rekari, Majkl Rajter, Džejson Ričards, Bil Ričardson, Skaj Roberts, Skot Rotstajn, Forest Sojer, Dag Sketl, Kevin Spejsi, Sesilija Stajn, Mark Tafoja, Brent Tindal, Kevin Tompson, Donald Tramp, Ed Tuatl, Ema Von, Kimberli Von-Edvards, Kresenda Valdes, Entoni Valadares, Marica Vaskez, Viki Vord, Džered Vajsfeld, Kortni Vajld, Brus Vilis, Danijel Vilson i Endru Albert Kristijan Edvards, vojvoda od Jorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana