Otkriveni PVO sistemi oko Putinove rezidencije u gradu Valdaiju sjeverno od Moskve

Tanjug
Foto: X.com

MOSKVA - Usljed povećanih aktivnosti ofanzivnih dronova iz Ukrajine, rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina u Valdaiju sjeverno od Moskve, sada je ojačana sa višestrukim sistemima protivvazdušne odbrane.

U nekim ranijim izvještajima je navedeno da je blizu predsjednikove rezidencije za odmor instaliran jedan PVO sistem Pancir, ali sada i satelitski snimci potvrđuju prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko dobro čuvanog kompleksa, prenosi Njuzvik.
    
Razmještanje sistema PVO oko Putinovog rezidencijalnog kompleksa u Valdaiju potvrđeno je i iz Instituta za proučavanje rata (ISW), američke nevladine istraživačke grupe.
    
ISW sugeriše da je ovo raspoređivanje PVO sistema dio šire strategije za zaštitu potencijalno značajnih ciljeva od napada ukrajinskih dronova, koji sve masovnije dejstvuju duboko po ruskoj teritoriji.
    
PVO sistemi Pancir su sredstva kratkog do srednjeg dometa namenjeni za uništavanje aviona, helikoptera, raketa ili drugih, manjih pretnji poput dronova i mogu presresti ciljeve na udaljenosti između 20 i 40 kilometara.
    
Satelitski snimci zabilježeni 6. maja ukazuju i na prisustvo drugih, nepoznatih vojnih tehnologija blizu predsjedničke palate.
    
Drugi obavještajni izvori tvrde da je identifikovano najmanje još šest PVO sistema zajedno sa jedanaest mobilnih sistema zemlja-vazduh S-300/400 i nekoliko radarskih stanica dugog dometa raspoređenih oko Putinove rezidencije, ali vojni analitičari ne isključuju mogućnost da ih ima još, sakrivenih u gustoj šumskoj oblasti koja okružuje rezidencijalni kompleks u Valdaiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana