Ko je Tomas Kurks: Otkriveni detalji o napadaču na Trampa

Agencije
Ko je Tomas Kurks: Otkriveni detalji o napadaču na Trampa

Tomas Kruks, mladić koji je pucao na Donalda Trampa radio je u kuhinji staračkog doma samo nekoliko minuta vožnje od ulice u kojoj je živio, tvrdi Bi-Bi-Si.

Tomas Metju Kruks je završio srednju školu Betel Park 2022. godine.

- Želimo da uputimo naše iskrene želje za brz i potpuni oporavak Trampu i onima koji su prisustvovali subotnjem događaju i onima koji su fizički povrijeđeni ili emocionalno pogođeni ovim tragičnim događajem - navodi se u saopštenju škole.

NBC njuz navodi da je Kruks bio među više od 10 učenika koji su te godine dobili nagradu za matematiku i nauku, a njegov kolega iz srednje škole Džejson Koler rekao je da je Kruks bio usamljenik koga su mnogo maltretirali u srednjoj školi.

Kako je rekao, Kruks je stalno nosio lovačku odjeću i ismijavali su mu se zbog načina na koji se oblači. Često je sjedio sam za ručkom.

Čovjek koji živi u Kruksovoj ulici rekao je da je bio šokiran kada ga je probudila vijest da je komšija odgovoran za pokušaj atentata.

- To je apsolutno ludo - rekao je Endru Blanko.

Blanko je rekao da je većina ljudi u bloku druželjubiva, ali je rijetko viđao ili razgovarao sa bilo kim u Kruksovoj kući.

Dan Grzibek, demokrata koji je član vijeća okruga Alegeni i živi niz ulicu od strijelca u Betel parku, rekao je da komšije ne mogu da vjeruju da je ubica živio među njima.

On je rekao da je prošle jeseni, kada se kandidovao za mjesto u opštinskom vijeću, upoznao Kruksove roditelje dok je kucao na vrata u komšiluku.

Pentagon je potvrdio da Kruks nije imao veze sa američkom vojskom. U biračkim spiskovima Pensilvanije navodi se Tomas Metju Kruks sa istom adresom i datumom rođenja kao registrovani republikanac. Ali izgleda da je Kruks dao donaciju od 15 dolara liberalnom PAK-u na dan inauguracije 2021. godine, prema evidenciji Savezne izborne komisije.

Američke vlasti pronašle su eksplozivne naprave u Kruksovom automobilu, objavio je Volstrit žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore, a u njegovoj kući pronađen je i eksploziv.

I novine i ABC njuz su objavile da je Kruksovu pušku kupio njegov otac.

Za sada nije otkriven motiv napada

Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon atentata na Trampa i vjeruje se da je oružje korišćeno u pokušaju atentata, objavili su Njujork tajms i Vašington post.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi kolt. Puška je po izgledu skoro identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana