Otkrivena tajna strategija: Šta planira Tramp u borbi protiv Haris?

GS
Otkrivena tajna strategija: Šta planira Tramp u borbi protiv Haris?

VAŠINGTON - Donald Tramp je oblikovao svoju kampanju oko specifičnog protivnika, oslobađajući "trol farmu" da prikaže predsjednika Džoa Bajdena kao previše starog i oslabljenog da ostane na funkciji. Sada, sa četiri mjeseca do izbora, Tramp će se takmičiti protiv nekoga ko je skoro 20 godina mlađi od njega.

Od katastrofalnog nastupa predsjednika u debati prošlog mjeseca, Trampovi zvaničnici su se pripremali za ovaj trenutak, prikupljajući kompromitujući materijal o potpredsjednici Kamali Haris u slučaju da Bajden odstupi. Do trenutka kada se Bajden povukao iz trke, Trampov tim i savezničke grupe već su započinjali ofanzivu protiv Haris, koja je u roku od 36 sati od Bajdenovog odustajanja stekla dovoljno delegata da postane pretpostavljeni demokratski kandidat.

Ukazujući na njen politički uspon u San Francisku, Trampov tim je pokušao da je prikaže kao radikalnu ljevičarku iz Kalifornije, nadajući se da će je učiniti neprihvatljivom za umjerene glasače. Počeli su širiti anketu GovTrack iz 2019. godine koja je rangirala Haris kao najliberalniju američku senatoricu. Oslanjajući se na viralne mimove, Nacionalni republikanski senatorski komitet je podstakao kandidate i funkcionere iz Republikanske stranke da naglašavaju njene idiosinkrazije, kao što je njena ljubav prema Venovim dijagramima. Neki pristalice MAGA-a su ismijavali Haris - prvu crnu, azijsku i žensku potpredsjednicu - kao kandidata "DEI", koristeći akronim za programe "raznolikosti, jednakosti i inkluzije". Na svojoj platformi Truth Social, Tramp je nedavno nazvao svoju novu rivalku "Lažljiva Kamala Haris" i opisao je kao "glupu kao kamen".

Na neke načine, Trampov tim ne počinje od nule. Planiraju kritikovati Haris za iste politike za koje je Bajden bio najviše ranjiv, uključujući inflaciju i povećan broj prelazaka granice. Istovremeno, pokušaće održati ključno pitanje kampanje živim tako što će je optužiti da je prikrivala Bajdenovu smanjenu mentalnu sposobnost. "Još uvijek napadaš isti rekord," kaže osoba bliska Trampu. "Ona je saučesnica u tome. Ona ne može da se sakrije."

Drugim riječima: trka je počela i Tramp nastoji postaviti uslove suočavanja. Pošto Bajdenov odlazak nije izazvao unutarstranačke sukobe među Demokratama, kako su mnogi očekivali, Republikanci planiraju da potkopaju Haris dok se ona ponovo predstavlja glasačima. “Uvijek je važno definisati svog protivnika prije nego što se on sam definiše,” kaže predstavnik Majkl Volc iz Floride, Trampov podržavalac. “To će biti fokus kampanje.”
Sa svoje strane, Haris je konsolidovala polje brže nego što je bilo ko očekivao. U roku od 24 sata, dobila je podršku od Bajdena, Bila i Hilari Klinton i Nensi Pelosi. Odbranila se od potencijalnih izazivača, uključujući guvernera Ilinoisa Dž. D. Prickera, guvernera Kalifornije Gevina Njusoma i guvernerke Mičigena Grečen Vitmer. Prikupila je neverovatnih 81 milion dolara. Jednostavno rečeno, Demokrate više nisu u neredu.

Tramp i njegovi saveznici još uvijek imaju dosta vremena i resursa. Njegova kampanja je prijavila skoro 130 miliona dolara gotovine prošlog mjeseca, a pro-Tramp PAK-ovi prikupili su više od 430 miliona dolara između aprila i juna. To je bilo prije nego što je Tramp preživio pokušaj atentata, što je izazvalo novi talas prikupljanja sredstava. "The Wall Street Journal" je prošle sedmice objavio da Elon Musk planira da doprinese 45 miliona dolara pro-Tramp PAK-u. Rezultat je da će postojati zalihe sredstava za podršku kandidatu sa izuzetnom sposobnošću da sruši svoje protivnike.

Ta sredstva su već korišćena. U nedelju popodne, nedugo nakon Bajdenove objave, super PAK koji podržava Trampa, MAGA Inc., objavio je napadnu reklamu u Pensilvaniji, Džordžiji i Arizoni optužujući Haris da je prikrivala Bajdenovo “očigledno mentalno propadanje” i da je upravljala politikama administracije. “To je veoma lak prelazak, jer je ona ta koja je prikrivala njegovo stanje od javnosti,” kaže Aleks Fajfer, direktor komunikacija MAGA Inc. “Kako joj se može vjerovati?” U utorak, grupa je objavila još jednu reklamu nazivajući Haris “opasno liberalnom.”

Mnogi Trampovi pristalice smatrali su Bajdena slabijim protivnikom u poređenju sa Haris. Dan prije nego što je predsjednik odustao, Tramp je anketirao hiljade učesnika MAGA mitinga u Mičigenu, pitajući koga bi radije vidjeli kao njegovog protivnika. Publika je zviždala kada je pomenuo Haris i aplaudirala kada je pomenuo “pokvarenog Džoa Bajdena.”

Privatno, Trampovi najbliži saradnici priznaju da je kandidatura Haris promijenila trku. Za Demokrate, ona je neutralisala glavnu brigu glasača da su oba kandidata previše stara za drugi mandat. Ona može istaknuti ulogu bivšeg predsjednika u ukidanju ustavnog prava na abortus postavljanjem tri konzervativna sudije Vrhovnog suda koji su poništili Roe v. Wade. Kao bivša okružna tužiteljka San Franciska i državna tužiteljka Kalifornije, Haris je nagovijestila da će kampanju postaviti kao takmičenje između tužitelja i osuđenog kriminalca. “On će i dalje tvrditi da je to partizanski lov na vještice,” kaže osoba bliska Trampu.

Koliko je god moguće, Tramp planira da predstavi izbore kao referendum o Bajdenu. Uprkos značajnim dostignućima u prvom mandatu—vođenje ekonomskog oporavka nakon kovida, usvajanje više značajnih zakona nego bilo koji predsjednik od Lindona Džonsona, okupljanje Zapada protiv invazije Vladimira Putina na Ukrajinu—Bajden je i dalje u nemilosti glasača. Pedeset sedam posto Amerikanaca ne odobrava njegov rad.

“Džo Bajden je bio najgori predsjednik u mom životu i Kamala Haris je bila tu uz njega na svakom koraku,” tvitovao je Trampov kandidat za potpredsjednika, senator Dž. D. Vans iz Ohaja. “Ona je odgovorna za sve ove neuspjehe, i lagala je skoro četiri godine o Bajdenovim mentalnim sposobnostima—opteretivši naciju predsjednikom koji ne može obavljati posao.”

Ipak, više nije riječ o ponovljenom suočavanju Bajden-Tramp. Većina glasača je već imala formirano mišljenje o svakom kandidatu, ostavljajući neke analitičare da sumnjaju da je ostalo malo neopredjeljenih glasača. Pojava Haris mogla bi promijeniti jednačinu.

- Dakle, bili smo primorani da trošimo vrijeme i novac na borbu protiv Pokvarenog Džoa Bajdena, on loše prolazi nakon katastrofalne debate i odustaje od trke, napisao je Tramp na Truth Social.

- Sada moramo početi ispočetka, piše Tajm .

Ankete

Nakon što je Džozef Bajden okončao svoju kampanju za reizbor, Kamala Haris, kao najizvjesnija kandidatkinja Demokratske stranke, ima tek marginalnu prednost od dva procentna poena nad svojim republikanskim rivalom Donaldom Trampom, pokazala je anketa Rojters/Ipsos.

Anketa sprovedena u ponedjeljak i utorak pratila je i Nacionalnu konvenciju Republikanaca gdje je Tramp u četvrtak zvanično prihvatio nominaciju svoje stranke, kao i Bajdenovo saopštenje da napušta izbornu trku i daje podršku Harisovoj, prenosi Rojters. Rezultati ankete su pokazali da Kamala Haris ima 44 odsto podrške, nasuprot Trampu koji ima 42 procenta.

Harisova i Tramp su bili izjednačeni sa po 44 odsto podrške u anketi sprovedenoj 15-16. jula, dok je Tramp vodio sa jednim procentnim poenom u anketi srovedenoj 1. i 2. jula.

Najnoviji rezultati ankete potvrđuju razloge zbog kojih je Bajden odustao od trke i zašto ga je baš Kamala Haris zamijenila kao najizvjesnija kandidatkinja demokrata. Oko 56 odsto registrovanih birača se složilo sa tvrdnjom da je Kamala Haris (59) “mentalno sposobna da se nosi sa izazovima”, u poređenju sa 49 odsto onih koji su isto ocijenili i Trampa (78).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana