Otkriven mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona, razotkrile ga društvene mreže

GS
Foto: Printscreen

Džek Teikseira (21) je bio vođa male grupe za onlajn igranje igrica u koju je tokom posljednjih nekoliko mjeseci procurilo mnoštvo povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata. On je član obavještajnog krila Zračne nacionalne garde Masačusetsa.

Gardist, čije je ime Džek Teikseira, nadgledao je privatnu onlajn grupu pod nazivom Tag Šaker Central, gdje se oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladića i tinejdžera, okupilo oko zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim onlajn mimovima i video igrama.

Dva američka dužnosnika potvrdila su da istraživači žele razgovarati s Teikseirom o curenju vladinih dokumenata u privatnoj internetskoj grupi. Jedan od njih je rekao da bi Teikseira mogao imati informacije relevantne za istragu.

Savezni istraživači danima tragaju za osobom koja je objavila tajne dokumente na internetu, ali nisu identificirali Teikseiru ili bilo koga drugog kao osumnjičenika. FBI je odbio komentirati ovaj momenat istrage.

Počevši prije nekoliko mjeseci, jedan od korisnika učitao je stotine stranica obavještajnih brifinga u maloj grupi za čet, držeći predavanja svojim članovima, koji su se zbližili tokom izolacije pandemije, o važnosti ostajanja u toku sa svjetskim događajima.

Njujork Tajms razgovarao je s četiri člana chat grupe Tag Šaker Central, od kojih je jedan rekao da poznaje osobu koja je otkrila najmanje tri godine, da ga je lično sreo i nazvao ga OG. Prijatelji su ga opisali kao starijeg od većine članova grupe, koji su bili u tinejdžerskim godinama, te da je neprikosnoveni vođa. Jedan od prijatelja rekao je da je OG imao pristup obavještajnim dokumentima preko njegovog posla.

Dok prijatelji igrači nisu htjeli identifikovati vođu grupe po imenu, trag digitalnih dokaza koje je prikupio NYT vodi do Teikseire.

NYT je uspio povezati Teikseiru s drugim članovima grupe Tag Šaker Central preko njegovog profila za online igranje i drugih zapisa. Detalji interijera kuće iz djetinjstva Teikseire objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama, takođe se podudaraju s detaljima na marginama nekih od fotografija procurjelih tajnih dokumenata, prenosi Kliks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana