Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa ima bogatu kriminalnu prošlost

Tanjug
Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa ima bogatu kriminalnu prošlost

NjUJORK - Rajan Vesli Raut (58), koji je uhapšen zbog bezbjednosnog incidenta na Floridi koji FBI istražuje kao pokušaj ubistva republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, ima bogatu kriminalnu prošlost i od 2019. godine podržava isključivo demokratske kandidate, prenose američki mediji.

Kako piše Njujork post, Raut, koji je iz Sjeverne Karoline, često je na društvenim mrežama objavljivao komentare o politici, a u aprilu je na mreži "X" napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

"Ne možemo da izgubimo", napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, navodi list.

Za Trampa je naveo da ga je kao predsjednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima".

"Ne možemo priuštiti poraz. Svijet računa na nas da mu pokažemo put", jedna je od poruka koje je Raut objavio na društvenim mrežama.

Od 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac.

On je na društvenim mrežama takođe snažno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije i Tajvan u napetim odnosima sa Pekingom, navodi list.

Dodaje se da je u jednoj od objava Raut vlasniku mreže "X" Ilon Masku poručio da od njega želi da kupi raketu kako bi je opremio bojevom glavom i uperio je u zaštićenu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina na Crnom moru.

Njujork post navodi da je Raut vatreni podržavalac Ukrajine u ratu sa Rusijom, da je želio da se bori na frontu sa ukrajinskim snagama i da je promovisao i ideju o mobilisanju bivših avganistanskih boraca za rat na strani Ukrajinaca, 

"Spreman sam da odletim u Krakov i da odem na granicu sa Ukrajinom kao dobrovoljac, da se tamo borim i poginem", napisao je on na mreži "X" nekoliko nedjelja nakon što je 2022. godine izbio sukob između Ukrajine i Rusije, prenosi Njujork tajms.

Taj list ga je intervjuisao 2023. godine za članak o Amerikancima koji dobrovoljno podržavaju ratne napore Ukrajinaca. 

Raut, koji nema vojnog iskustva, tada je rekao da je putovao u Ukrajinu poslije napada Rusije i da želi da regrutuje avganistanske vojnike koji su pobjegli od talibana, da se tamo bore.

Njujork tajms dodaje da nije jasno da li je on sproveo u djelo ideju o avganistanskim vojnicima.

Raut je rekao i da je bio u Vašingtonu kako bi se sastao sa američkom komisijom za bezbjednost i saradnju u Evropi i zatražio podršku za Ukrajinu.

On je i na mreži "X" naveo da je posjetio Kijev i rekao da bi se radio borio na frontu, "kada bi mu to dozvolili".

Raut je uhapšen u nedjelju nedugo nakon što je pobjegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf.     

Republikanski predsjednički kandidat je nepovrijeđen i na bezbjednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao pokušaj ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana