Osuđene dvije novinarke zbog slučaja Mahse Amini

Srna
Foto: IndianExpress

TEHERAN- Iranski revolucionarni sud izrekao je dugogodišnje zatvorske kazne za dvije novinarke zbog njihovog izvještavanja o smrti Kurdkinje iz Irana Mahse Amini u pritvoru prošle godine, javili su danas državni mediji.

Aminijeva /22/ je umrla u septembru prošle godine dok je bila u pritvoru policije za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja. 

Nakon toga pokrenuti su višemjesečni masovni protesti širom Irana, što je bio najveći izazov za iranske vjerske vođe u posljednjih nekoliko decenija. 

Iranska državna novinska agencija IRNA javila je da su Nilufar Hamedi i Elaheh Mohamadi osuđene na 13, odnosno 12 godina zatvora prema optužbama koje uključuju saradnju sa vlastima SAD i djelovanje protiv nacionalne bezbjednosti. 

Advokati novinarki odbacili su optužbe. 

Hamedijeva je privedena nakon što je slikala roditelje Aminijeve dok su se grlili u bolnici u Teheranu gdje je njihova kćerka ležala u komi, a Mohamadijeva nakon što je izvještavala sa sahrane Aminijeve u njenom rodnom kurdskom gradu Sakezu, gdje su protesti počeli. 

IRNA navodi da se na "izrečene presude" može uložiti žalba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana