Osuđen muškarac na gotovo sedam godina zatvora zbog prodaje elektronike Rusima

Srna
Osuđen muškarac na gotovo sedam godina zatvora zbog prodaje elektronike Rusima

ŠTUTGART - Sud u njemačkom gradu Štutgartu osudio je muškarca sa dvojnim državljanstvom Rusije i Njemačke na šest godina i devet mjeseci zatvora zbog navodne prodaje elektronike ruskim kompanijama radi vojne upotrebe, što predstavlja kršenje sankcija.

Prema saopštenju Suda, 59-godišnji muškarac isporučio je Rusiji 120.000 dijelova ili komada elektronike što može da se koristi za vojne svrhe, u periodu od januara 2020. do maja 2023. godine.

Dijelovi uključuju one koji se koristie u dronu “orlan-10” koji Rusija koristi protiv Ukrajine.

Nakon što je rat počeo 2022. godine, optuženi je pokušao da prikrije prodaju ruskim kompanijama fakturama i otpremnim dokumentima za destinacije kao što su Hong Kong i Turska.

Sud je, u izricanju presude, “uzeo u obzir kriminalnu energiju koju je optuženi uložio, posebno u vidu zaobilaženja sankcija nakon februara 2022. godine, kao i dug period transakcija i njihov značajan obim”.

Iz Suda nisu imenovali osuđenog, u skladu sa njemačkim propisima privatnosti, ali je navedeno da je on priznao krivično djelo i da izražavao žaljenje. Njegov 54-godišnji partner dobio je kraću uslovnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana