Osnivač "Vagnera" optužio Francusku da stoji iza atentata na ruskog zvaničnika

Tanjug
Osnivač "Vagnera" optužio Francusku da stoji iza atentata na ruskog zvaničnika

MOSKVA - Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin optužio je danas Francusku da stoji iza pokušaja ubistva jednog ruskog zvaničnika koji je ranjen u eksploziji paketa bombe u Centralnoafričkoj Republici.

Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, napisao je na Telegramu da je ruski zvaničnik Dmitrij Siti, pre nego što je izgubio svijest, uspeo da kaže da je vidio belešku: "Ovo je za tebe od svih Francuza, Rusi će izaći iz Afrike".

Prigožin je rekao da je već predložio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da pokrene postupak za označavanje Francuske kao države koja sponzoriše terorizam, kao i za temeljno istraživanje terorističkih metoda Francuske i njenih zapadnih saveznika – SAD i drugih, prenio je Rojters.
    
Rusija je poslala dodatne trupe u Centralnoafričku Republiku (CAR) u decembru 2020. na poziv vlade te države kojoj su pred izbore pretile pobunjeničke grupe.
    
Ruanda i Rusija poslale su vojnu pomoć da bi pomogle vladi da uspostavi mir, dok su se snage bezbjednosti i mirovne snage UN borile s pobunjenicima koji su zauzeli gradove.
    
Mediji su tada prenijeli ocjene da Moskva slanjem trupa u CAR pokušava da nadmaši Pariz i proširi svoj uticaj u Africi koristeći izbore u bivšoj francuskoj afričkoj koloniji.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana