Oslo zaustavlja usvajanje djece iz tri zemlje i Tajvana

Srna
Oslo zaustavlja usvajanje djece iz tri zemlje i Tajvana

OSLO - Norveška obustavlja usvajanje djece iz Južne Koreje i sa Filipina, Tajlanda i Tajvana, zbog sprovođenja istrage o nekoliko navodno ilegalnih slučajeva usvajanja, javio je norveški list "VG".

Iz norveške Direkcije za pitanja djece, mladih i porodice rečeno je listu "VG" da će porodicama kojima je već odobreno usvajanje djeteta sa Filipina, Tajlanda i Tajvana biti dozvoljeno da završe tu proceduru, ali tek nakon procjene Direkcije.

Prema pisanju lista, parovi iz koji su dobili dozvolu za usvajanje djeteta iz Južne Koreje moći će da nastave sa započetim procesom čak i ako se još nisu spojili sa djetetom.

AP podsjeća da većina usvojene djece u Norveškoj dolazi iz Južne Koreje i Kolumbije, te sa Tajlanda, Filipina i Tajvana.

Direktor Direkcije Hege Nilsen izjavila je ranije ovog mjeseca da je ispitivanje sistema usvajanja bilo potrebno nakon medijskih izveštaja o navodnom nezakonitom usvajanju.

"VG" je izvijestio da su pojedina djeca na Filipinima prodata i da su im dali lažne izvode iz matične knjige rođenih.

Direkcija je u novembru obustavila usvajanje djece sa Madagaskara, pozivajući se na nedostatak sigurnosti u to da će usvajanja "biti sprovedena u skladu sa relevantnim međunarodnim principima".

U Norveškoj su trenutno aktivne tri privatne agencije za usvajanje djece, i to iz Južne Koreje, Južnoafričke Republike, Mađarske, Bugarske, Češke, Kolumbije i Perua, te sa Filipina, Tajlanda i Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana