Oslo: Greta Tunberg i aktivisti blokirali ulaz u ministarstvo energetike

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

OSLO- Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i desetine drugih aktivista blokirali su jutros ulaz u norveško ministarstvo energetike, protestujući protiv vjetroturbina izgrađenih na zemljištu koje tradicionalno koriste starosjedioci Sami.

Norveški vrhovni sud je 2021. godine izglasao da su dve vjetroturbine, gledano iz ugla međunarodnih konvencija, prekršile prava naroda Sami, ali su turbine nastavile da rade i narednih 16 mjeseci.

"Ovdje sam da podržim borbu za ljudska prava, kao i prava starosjedilaca", rekla je Tunberg za Rojters, dok je sjedila ispred glavnog ulaza u ministarstvo, zajedno sa ostalim demonstrantima.

Ona je ocijenila da država Norveška krši ljudska prava, da je to apsolutno neprihvatljivo i da je potrebna solidarnost u ovoj borbi.

Čuvari irvasa iz nordijske zemlje kažu da sama pojava i buka velikih vjetroturbina plaše njihove životinje i krše viševijekovnu tradiciju.

Oni zahtijevaju da se vjetroturbine isključe.

Vlada Norveške je rekla da je konačna sudbina vjetroturbina složena pravna i politička nedoumica, uprkos presudi Vrhovnog suda, dodajući da se nadaju postizanju kompromisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana