Oružje ne miruje ni na Božić

GS/Agencije
Oružje ne miruje ni na Božić

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 318. dan. Uprkos jednostranom primirju koje je naredio predsjednik Rusije Vladimir Putin, nastavljeni su sukobi duž fronta na istoku zemlje.

Ukrajinske snage granatirale Petrovski okrug u Donjecku

Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je danas da su ukrajinske snage ispalile 10 projektila iz višecjevnog raketnog sistema na Donjeck.

-Ukrajinske oružane snage su iz višecevnih raketnih sistema ispalili 10 raketa na Petrovski i Kirovski okrug u Donjecku - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija navodi da su pet minuta nakon granatiranja ispaljena i četiri projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski okrug.

Petrovski i Kirovski okrug već su juče bili mete granatiranja, podsjeća TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ranije da se duž cijelog fronta uspostavi prekid vatre u trajanju od 36 sati, što je Ukrajina do sada ignorisala.

Konašenkov: Ruske snage oborile ukrajinske rakete i bespilotne letjelice

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da  da je ruska protivvazdušna odbrana oborila četiri ukrajinske bespilotne letjelice, pet raketa Uragan i HIMARS i jednu raketu protiv radijacije HARM.

-Pet raketa višecjevnog raketnog sistema Uragan i HIMARS i jedna američka Protivradiaciona raketa HARM presretnute su u oblastima naselja Makejevka i Guselskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici i Očerevatoje u Zaporoškoj oblasti -  rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

On je naveo da sui ruske snage uspjele da osujete  pokušaj napada ukrajinske 110. mehanizovane brigade i 79. padobranske brigade na ruske položaje u blizini Donjecka.

Portparol je rekao da će ruska vojska poštovati naredbu o prekidu vatre do ponoći, uprkos tome što ukrajinske snage nastavljaju sa  granatiranjem u toku primirja.

-' Uprkos artiljerijskoj vatri ukrajinskih oružanih snaga na naselja i ruske položaje, ruska vojska nastaviće da poštuje najavljeni prekid vatre danas do 24 časa -, zaključio je Konašenkov.

Ruska PVO oborila dron nadomak Sevastopolja

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dron iznad voda kod Sevastopolja, objavio je danas na svom Telegram kanalu guverner Mihail Razvožajev.

-Prije oko 15 minuta protivvazdušna odbrana je oborila bespilotnu letjelicu iznad voda na sjevernom prilazu luci. Čak ni sveta proslava Božića ne može spriječiti ova neljudska bića da napadaju herojski grad - napisao je Razvožajev jutros u 03.26 časova, prenosi TASS.

Sevastopolj, sjedište ruske Crnomorske flote, bio je posljednjih mjeseci više puta na udaru ukrajinskih dronova.

Prethodni pokušaj napada prijavljen je 4. januara, kada su dvije bespilotne letjelice oborene iznad voda u blizini Sevastopolja.

Granatiranja i u regionu Donjecka i Luganska

U regionu Donjecka, koji je uglavnom kontrolišu ruske snage nastavljeno je granatiranje i pored najavljenog prekida vatre za Božić, tvrder ukrajinske vlasti.

Ukrajinski guverner istočne pokrajine Lugansk na liniji fronta Sergej Hajdaj rekao da su u prva tri sata navodnog prekida vatre Rusi 14 puta granatirali ukrajinske položaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana