Orban: Ukrajina ne može dobiti rat sa Rusijom na bojnom polju

GS
Orban: Ukrajina ne može dobiti rat sa Rusijom na bojnom polju

Ukrajina ne može da dobije rat sa Rusijom na bojnom polju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da su dijalog i prekid vatre potrebni da bi se spasili životi.

Govoreći na brifingu u Strazburu, Orban je rekao da američki republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, ako bude izabran, neće čekati svoju inauguraciju, već će početi da radi za mir u Ukrajini odmah poslije izbora 5. novembra, dodajući da će evropski lideri morati da reaguju na to.

Orban, koji dugo podržava Trampa, takođe je rekao da su potrebne i direktne i indirektne komunikacije između zaraćenih strana i da je dio međunarodne politike da treća strana posreduje između njih.

"Ne želimo ništa da blokiramo, samo želimo da ubijedimo evropske lidere da promijene svoju strategiju o Ukrajini jer sadašnja strategija ne funkcioniše", naglasio je Orban.

Orban je rekao da njegova zemlja želi normalne ekonomske odnose sa Rusijom u oblastima koje nisu pogođene sankcijama. Mađarska se u velikoj mjeri oslanja na uvoz ruske sirove nafte i gasa, a ruski "Rosatom", takođe, gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

"Mi smo transparentni, radimo ono što kažemo. I mislimo da bi u oblastima u kojima nema sankcija između EU i Rusije prirodno željeli da imamo normalne ekonomske odnose sa Rusijom", rekao je Orban, optužujući neke zapadne kolege za "licemerje", navodeći koliko su nafte i gasa kupili od Rusije.

On nije imenovao koje su to države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana