Orban u Gruziji: Nije lako biti hrišćanin u Evropi

Tanjug
Orban u Gruziji: Nije lako biti hrišćanin u Evropi

TBILISI - Tokom zvanične posjete Gruziji i razgovora sa svojim gruzijskim kolegom Iraklijem Garibašvilijem u Tbilisiju, premijer Mađarske Viktor Orban je, govoreći o preprekama sa kojima se suočavaju hrišćani u Evropi, izjavio da „nije lako biti hrišćanin u Evropi“.

Religija je bila velika tema tokom ove posjete mađarskog premijera Gruziji, a dvojica premijera zajedno su, sa svojim suprugama, posjetili pravoslavni manastir i pohvalili jedan drugog zbog podrške hrišćanskim vrijednostima, prenosi portal Politiko. 

„Nije lako biti hrišćanin i upravljati hrišćanskom vladom u Evropi“, rekao je Orban i izrazio zabrinutost da su hrišćanske tradicije „osuđene na propast“ ako se ne budu zaštitile. 

Govoreći u prilog evropskim težnjama Gruzije, Orban je izrazio razočarenje odlukom EU da Gruziji ne dodjeli status kandidata za članstvo navodeći da je takav status dat zemljama koje su u pogledu razvoja daleko inferiornije u poređenju sa Gruzijom. 

Za Garibašvilija, koji je značaj porodice i tradicije učinio kamenom temeljcem svoje konzervativne vladavine, Orbanova podrška dolazi u kritičnom trenutku kada se gruzijska vlada suočava sa kritikama zbog odbacivanja liberalizma na štetu demokratskih vrednosti kao što su ljudska prava. 

Prema riječima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja „potrebni su dodatni napori Gruzije“ najavljujući da će Evropska komisija u oktobru preispitati napredak Gruzije uz poruku da bi gruzijske vlasti trebalo da „iskoriste priliku“ koja im se pruža. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana