Orban otkrio Trampovu strategiji za mir u Rusiju i Ukrajinu

GS
Orban otkrio Trampovu strategiji za mir u Rusiju i Ukrajinu

Ako pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru, Donald Tramp će brzo zatražiti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban nakon privatnih razgovora s republikanskim kandidatom, javlja Financial Times.

U privatnom pismu čelnicima Evropske unije nakon posjete Kijevu, Moskvi i Pekingu, Orban je naveo kako to znači da bi u slučaju Trampove pobjede  EU trebala ponovno otvoriti direktnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom i započeti pregovore na visokom nivou s Kinom da bi se pronašlo mirno rješenje za rat u Ukrajini.

"Rat će uskoro radikalno eskalirati"

Orban je u pismu takođe rekao da je, na temelju njegovih nedavnih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsjednikom Si Đinpingom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, opšti utisak bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

Financial Times vidio je Orbanovo pismo čelnicima EU, ali kancelarija mađarskog premijera odbila ga je komentirisati. 
Ni Trampov predizborni tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

EU bi trebala predvidjeti promjenu američke politike

- Ne možemo očekivati nikakvu mirovnu inicijativu od Trampa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik, napisao je Orban u svom pismu poslanom predsjedniku Evropskog savjeta Čarlsu Mišelu i drugim čelnicima EU. 

- On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove, navodi se.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana