Orban otkrio šta će prvo uraditi ako Tramp pobijedi

Agencije
Orban otkrio šta će prvo uraditi ako Tramp pobijedi

BUDIMPEŠTA - Mađarski lider Viktor Orban obećao je da će otvoriti "nekoliko flaša šampanjca" ako se Donald Tramp vrati u Bijelu kuću sljedećeg mjeseca, otprilike u vrijeme kada bi u Budimpešti trebalo da bude održan samit šefova EU.

- Otvorićemo nekoliko boca šampanjca ako se Tramp vrati - rekao je Orban, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički glas".

Orban je rekao da Tramp, ako bude izabran za predsjednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah djelovati "da uspostavi mir" između Ukrajine i Rusije "kako mi kao evropski lideri ne bismo gubili vrijeme".

- Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški - rekao je Orban, prenosi RT Balkan.

Tramp je, naime, više puta tvrdio da bi mogao da Ukrajini mir donese "vrlo brzo", a i Orbanovi stavovi o Specijalnoj vojnoj operaciji, takođe blisko odražavaju stavove bivšeg američkog predsjednika, koga je potpredsjednica SAD i kandidatkinja za predsjednika demokrata Kamala Haris optužila da ponavlja ideje Vladimira Putina.

Obraćajući se novinarima u Briselu Orban, iako su njegove kolege iz EU to čekale, nije pokazao, kako bi to "Gardijan rekao" znake kajanja zbog svojih mirovnih misija koje su uključivale posete Moskvi, Pekingu i Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Pristup EU Ukrajini bio je "glup", navodeći da se rat nije mogao dobiti na bojnom polju i da je moralo da se pregovara.

- Lično sam, snažno ubijeđen da nema rješenja na bojnom polju i mislim da strategija koju slijedimo kao Evropska unija nije dobra... ono što radimo je samo da gubimo, gubimo, gubimo i gubimo - dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana