Orban: Mađarska izlazi iz Međunarodne investicione banke zbog sankcija SAD

Tanjug
Orban: Mađarska izlazi iz Međunarodne investicione banke zbog sankcija SAD

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada odlučila je da povuče svoje predstavnike i izađe iz Međunarodne investicione banke (IIB), nakon što su SAD toj banci uvele sankcije zbog povezanosti s Rusijom, saopštio je premijer Viktor Orban. On je izjavio danas da će Mađarska poštovati sankcije prema Rusiji, ali da će nastaviti da govori protiv njih.

-Nikada se nismo slagali sa sankcijama, ali ne osporavamo prava drugih, uključujući SAD, da uvedu sankcije. Od izbijanja rata, postalo je jasno da su se mogućnosti banke IIB sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, ona je efektivno uništena - rekao je Orban, prenosi Rojters.

On je državnom radiju izjavio i da su SAD važan saveznik Mađarske, ali da postoji razlika u stavovima koje se odnose na rat u Ukrajini.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta, a nakon raspada Sovjetskog Saveza njeno članstvo je počelo da se osipa.

Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka prošle godine, nakon što su ruske jedinice ušle u Ukrajinu.

Mađarska je njen drugi najveći akcionar, poslije Rusije, a visoki mađarski zvaničnici su tamo imali funkcije, uključujući mjesta u odboru.

Sankcije su ove nedjelje uvedene trojici visokih zvaničnika IIB-a u Budimpešti, dvojici Rusa i jednom Mađaru.

Vašington je saopštio da je pozvao Mađarsku da prekine veze sa, kako je opisao “netransparentnom platformom Kremlja”, misleći na tu banku čije je sjedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu.

Odnosi između Mađarske i SAD su se pogoršali posljednjih mjeseci zbog odugovlačenja Budimpešte da ratifikuje pristup Švedske i Finske NATO. Finska se pridružila alijansi ovog mjeseca, ali je kandidatura Švedske za članstvo na čekanju do odobrenja Mađarske i Turske, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana