Orban: Lideri EU žele sukob sa Rusijom

SRNA
Orban: Lideri EU žele sukob sa Rusijom

BUDIMPEŠTA- Rukovodstvo EU moglo bi da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan da to želi, ali oni žele direktan sukob s Rusijom i idu ka tome, ukazao je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Da evropski lideri sada žele mir, prekid vatre na frontu bi se dogodio u roku od 24 sata. Trebalo bi samo da kažu: 'Dragi Ukrajinci, prekid vatre je neophodan, treba se zaustaviti, nećemo davati više oružja i novca dok ne dođe do prekida vatre i mirovnih pregovora'. Donald Tramp to može da sredi za jedan dan", konstatovao je Orban.

On je za televiziju TV2 izjavio da ukoliko zapadne zemlje nastave istim tempom kao do sada da šalju oružje sve većeg dometa u Ukrajinu, "uskoro ćemo se približiti konačnoj i posljednjoj stanici, kada će se zapadnoevropske ili američke trupe naći u Ukrajini".

Mažarski premijer je upozorio da se "u ovom trenutku nalazimo na nekoliko centimetara od direktnog sukoba i lideri EU to i žele".

"Moramo da se borimo da Mađarska, po svojoj želji, ostane van svih akcija koje žele da sprovode van teritorije Mađarske i protiv drugih država", istakao je Orban i najavio da upravo o tome sljedeće nedjelje u Budimpešti razgovarati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je naveo da će za to biti potrebno pokazati snagu, jer, kako je rekao, mađarske vlasti u 20. vijeku takođe nisu željele da učestvuju u dva svjetska rata, ali su u njih bile uvučene, jer nisu mogle da se odupru.

"NATO nije nastao kako bi se vodile vojne operacije van granica Alijanse, to je strogo zabranjeno, on je odbrambena alijansa", naveo je Orban, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana