Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina

Agencije
Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina

Mađarski premijer kazao je kako je Evropska unija nesvjesna onoga što se događa i upozorio na novi, azijski orijentirani "svjetski poredak". Iskoristio je priliku kako bi ponovo podržao kandidaturu Donalda Trampa za američkog predsjednika.

- Evropa je odustala od obrane vlastitih interesa. Sve što Evropa danas radi je bezuslovno slijeđenje prodemokratske vanjske politike SAD-a, čak i po cijenu samouništenja, rekao je Orban u Baile Tušnadu, većinskom mađarskom gradu u središnjoj Rumuniji, piše Associated Press.

- Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono s čime se suočavamo zapravo je promjena svjetskog poretka, dodao je, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantna središta" svijeta.

"Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države"

Također je optužio Amerikance da stoje iza eksplozija koje su 2022. oštetile plinovode Sjeverni tok izgrađene za prijenos plina iz Rusije u Njemačku, nazvavši to "terorističkim činom izvedenim u očitoj režiji Amerikanaca". Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju.

Orban je početkom ovog mjeseca otišao u Moskvu i Peking u sklopu takozvane "mirovne misije" s ciljem posredovanja u okončanju ruskog rata u Ukrajini. Navedena putovanja su izazvala kritike većine evropskih čelnika.

Kad je riječ o Ukrajini, Orban je bacio sumnju na mogućnost da ratom razorena zemlja postane članica NATO-a ili EU. "Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države", rekao je, dodajući da će međunarodna sigurnosna jamstva "biti ugrađena u sporazum između SAD-a i Rusije".

"Trampa žele strpati u zatvor"

Tokom rata u Ukrajini, Orban se protivio slanju oružja ukrajinskim snagama te je redno odgađao, razvodnjavao ili blokirao napore da se Kijevu pošalje finansijska pomoć, a Moskvi nametnu sankcije.

Orban već tradicionalno koristi godišnji festival sveučilišta Tusvanios u Rumuniji kako bi ukazao na ideološki smjer svoje nacionalne vlade i ismijavao standarde EU bloka, kojem se Mađarska pridružila 2004.

Poručio je kako Trampova kandidatura za reizbor ima za cilj "povući američki narod iz postnacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz tvrdnji da je Tramp nepravedno kažnjen kako bi se spriječio njegov povratak u Bijelu kuću.

- Zato ga žele strpati u zatvor. Zato mu žele oduzeti imovinu. A ako to ne uspije, žele ubiti, rekao je Orban, govoreći o pokušaju atentata na Trampa na skupu u Pensilvaniji ovog mjeseca.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana