Optužena za ubistvo blogera Tatarskog: Mislila sam da je bomba prislušni uređaj

Tanjug
Optužena za ubistvo blogera Tatarskog: Mislila sam da je bomba prislušni uređaj

MOSKVA - Ruskinja Darja Trepova, optužena za atentat na istaknutog proratnog blogera Vladlena Tatarskog, izjavila je u sudu da je mislila da paket koji mu je dala u kafeu u Sankt Peterburgu sadrži prislušni uređaj, a ne bombu i dodala da je djelovala po naređenju čovjeka iz Ukrajine, koji joj je slao novac i uputstva nekoliko mjeseci prije ubistva blogera 2. aprila prošle godine.

Ruske vlasti su odmah poslije napada optužile Ukrajinu da je organizovala ubistvo Tatarskog, dok visoki ukrajinski zvaničnici nisu ni preuzeli odgovornost niti su negirali umiješanost, a pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak, je atentat opisao kao ''unutrašnji terorizam'', prenosi Rojters.

Tatarski je poginuo od bombe sakrivene u maloj figuri sa njegovim likom koju mu je Trepova predala u kafiću, gdje je držao govor pred publikom od oko 100 ljudi.

Svjedoci su na suđenju ispričali da je u šali nazvao figuricu "Zlatni Vladlen" i prevrtao ga u rukama pre nego što je eksplodirala, ubila ga na licu mjesta i ranila na desetine u publici.

Identitet ''Geštalta'', čovjeka iz Ukrajine koji je navodno Trepovoj naredio da preda figuricu Tatarskom, i dalje je nepoznat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana