Opsada na Svetoj Gori: Policija i monasi u sukobu

GS
Opsada na Svetoj Gori: Policija i monasi u sukobu

SVETA GORA - Manastir Esfigmen na Atosu ponovo je pod policijskom opsadom. Organi reda pokušavaju da iz svetogorske svetinje isele monahe koji su se odvojili od zvanične pravoslavne crkve (Vaseljenske patrijaršije), dok njih 118 koji su se zabarikadirali unutra poručuju da će pružiti otpor i žrtvovati se.

Prema izvještaju koji je objavio grčki portal "Pronjuz", ispred manastira je stotine policajaca sa vozilima i očekuje se naredba da se započne racija i iseljenje monaha.

Radi se o monasima koji su tu od 1972. i koji su zauzeli oštar stav prema pravoslavnim prvojerarsima i prekinuli svaki kontakt sa Vaseljenskom patrijaršijom zbog, između ostalog, sastanka vaseljenskog patrijarha sa rimskim papom. Vaseljenski patrijarh, inače, ima duhovnu nadležnost nad Svetom Gorom, koja uživa posebnu vrstu autonomije u pravoslavnom svijetu.

Evaukacija manastira

Otkako su se odvojili od Vaseljenske patrijaršije, na manastiru visi zastava sa natpisom "Pravoslavlje ili smrt", parola po kojoj su postali poznati. Bratstvo se od 2002. smatra nelegalnim, a u međuvremenu izabrano je novo bratstvo Esfigmena koje više od 20 godina ne može da uđe u manastir.

U ovoj posljednjoj intervenciji policije, organi reda zatražili su dozvolu od svetogorske monaške uprave da uđu na teritoriju Atosa sa svojim vozilima i jakim policijskim snagama kako bi evaukisali manastir.

"Branićemo manastir do smrti"

Portal prenosi riječi starca Metođa iz Esfigmena koji kaže da su "spremni da brane manastir do smrti".

Metođa, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog slične opsade 2013. godine, rekao je za lokalne medije da "u slučaju policijske operacije, nećemo ostati skrštenih ruku".

Takođe, Metođa je izjavio da je izgovoreno mnogo laži protiv njih, poput one, kako je naveo, da su obučavali ruske komandose.

- Ko god da dođe, mi ćemo ga ugostiti, daćemo mu hljeb da jede. Ako je Turčin, daćemo mu čašu vode. I to je sve stvoreno iz naših napora, jer nam je sve oduzeto. Mnogo puta nemam pet evra da kupim nešto za starce. Druga braća nam pomažu i njima dugujem - kaže Metođa.

Inače, nedugo nakon početka rata u Ukrajini, u maju 2022, iguman Esfigmena Vartolomej, koji je na čelu priznatog bratstva koje nije u raskolu, izjavio je da su "okupirani manastir" posjećivali "ruski kozaci nacionalisti u vojnim uniformama". On je tada rekao da se Sveta Gora najmanje 20 godina sistematski koristi za jačanje ruskog nacionalizma, kako je naveo.

Svet osjeća neprijatne posljedice toga danas. Sveti rat, fundamentalizam, izvrnuto gledanje na pravoslavnu vjeru, ubistva u ime Boga - nabrojao je iguman, a prenio grčki portal "Ortodoks tajms".

S druge strane, Metođa smatra da odmetnuto bratstvo trpi progon zbog svojih stavova kao rani hrišćani "ne od naših neprijatelja, već od samog patrijarha koji bi trebalo da bude naš otac, kao i od naše duhovne zajednice". On je u izjavi koju prenosi "Pronjuz" rekao da je bratstvo prekinulo veze i sa Grčkom pravoslavnom crkvom, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana