Opoziciona skupština glasala za smjenu privremenog predsjednika Venecuele Gvaida

Tanjug
Opoziciona skupština glasala za smjenu privremenog predsjednika Venecuele Gvaida

KARAKAS - Opoziciona nacionalna skupština Venecuele glasala je za smjenu privremenog predsednika Huana Gvaida, raspuštanje njegove vlade i imenovanje komisije koja će upravljati imovinom zemlje u inostranstvu u nastojanju da se formira ujedinjeni opozicioni front uoči izbora zakazanih za 2024. godinu.

Gvaido je predstavnik razjedinjene opozicije Venecuele od 2019. godine, kada se pozvao na Ustav i preuzeo privremenu funkciju predsjednika uz podršku SAD i drugih država koje su odbacile reizbor predsjednika Nikolasa Madura iz 2018. godine kao lažan, prenosi Rojters.

Maduro je ipak zadržao kontrolu nad skoro svim institucijama Venecuele, uključujući i snage bezbjednosti, a Gvaidova privremena vlada, koja ima kontrolu nad imovinom Venecuele u inostranstvu i upravlja mnogim ambasadama, izgubila je u međuvremenu podršku.

Tri od četiri glavne opozicione grupacije - Pravda na prvom mjestu, Demokratska akcija i Nova era - podržale su nacrt zakona o svrgavanju Gvaida i stvaranju petočlane komisije za upravljanje stranom imovinom, posebno američkom rafinerijom Citgo, podružnicom državne naftne kompanije PDVSA.

Pristalice opozicije uozoravaju da je neophodno jedinstvo uoči izbora.

-Vecć postoje alati za zaštitu imovine u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i u Portugaliji - izjavio je poslanik Pravda na prvom mestu Huan Migel Mateus.

Za odluku kojom se eliminiše privremena vlada i formiranje komisije glasala su 72 opoziciona poslanika, 29 je bilo protiv i osam uzdržanih.

Gvaido, čiji stranka Narodna volja nije podržala nove mjere, pozvala je poslanike da ga smijene, ali ne i da raspuste prelaznu vladu.

Opozicione stranke se nadaju da će Vašington produžiti dozvolu i zaštititi Citgo od mogućih zaplijena poverilaca kada u januaru bude istekla licenca, s obzirom da Venecuela duguje povjeriocima više od 60 milijardi dolara.

Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju opoziciju, skupštinu i privremenu vladu „bez obzira u kom obliku“, poručio je u petak portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana