Opomena Briselu da se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja

GS
Foto: Sputnik

MOSKVA - EU treba da se pridržava principa nemiješanja u unutrašnja pitanja suverenih naroda, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Opet smo primorani da oštro skrenemo pažnju EU na neophodnost pridržavanja principa nemiješanja u unutrašnje poslove suverenih zemalja", rekla je Zaharova komentarišući izjavu Petera Stana, glavnog portparola EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku o izmjenama ruskog zakonodavstva o nevladinim organizacijama.

Novi ruski zakon predviđa krivičnu odgovornost za učešće građana u aktivnostima bilo koje strane ili međunarodne nevladine organizacije koja nije u registru Ministarstva pravde Ruske Federacije.

"Prema EU, ovi amandmani su navodno u suprotnosti sa Ustavom Rusije i ozbiljno ograničavaju prava i slobode građana. Štaviše, izvučeni su duboki zaključci da amandmani generalno izoluju Ruse od ostatka svijeta", navela je Zaharova i dodala da je ovakva nervozna reakcija Evropske komisije razumljiva.

Ona je istakla da ruske zakonodavne inicijative dodatno ograničavaju mogućnosti Brisela da pokuša da utiče na unutrašnju političku situaciju u Rusiji, što, kako je rekla, iritira EU.

Zaharova je napomenula da strane nevladine organizacije moraju da registruju filijale ili predstavništvo u Rusiji kako bi legalno mogle da angažuju ruske građane u svojim aktivnostima.

"Gdje je ovdje nečija izolacija? Ovo je jednostavna formalna procedura koju svaka država ima. Na poteškoće mogu naići samo oni koji ne žele da posluju na transparentan ili civilizovan način, već teže da sprovedu skrivenu agendu i u tu svrhu dovlače znatna sredstva koja se za te namjene izdvajaju iz, između ostalih izvora, budžeta zemalja i blokova sa neprijateljskom politikom u odnosu na Rusiju", ukazala je Zaharova.

Prema njenim riječima, Rusija samo želi da se zaštiti od onih koji se, pod maskom nevladinih organizacija, bave uništavanjem države. "To je činjenica. Dosta nam je", naglasila je Zaharova, prenio je TASS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana