Operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije

Tanjug
Operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije

KIJEV - Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o djelimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

"Katar je predložio pregovore o energetici i želio je da u njima učestvuju Rusija i Ukrajina kako bi postigli konkretne, opipljive rezultate. Ali nedavna eskalacija ukrajinskih upada na Kursk je odložila ovu odluku do daljeg. Pregovori je trebalo da se održe krajem avgusta", dodao je izvor.

Neimenovani ukrajinski diplomata rekao je za Mond da se Ukrajina oslanja na Katar u mirovnim pregovorima, koji "dugo vremena radi sa timom predsjednika Volodimira Zelenskog". 

Možda nije slučajno što se samit u Švajcarskoj održao u alpskom ljetovalištu Burgenštok, u vlasništvu katarskog lanca hotela, navodi pariski list.

Istovremeno, prema izvoru, Ukrajina je odlučna da nastavi rad na mirovnim pregovorima, ali bez Rusije.

"Možda izgleda čudno reći da je pregovaranje o miru bez Rusije moguće, ali je to zapravo moguće i mi ćemo raditi na tome", rekao je on, citira Mond.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirala je postojanje bilo kakvih direktnih ili indirektnih pregovora između Rusije i Ukrajine o bezbjednosti civilne kritične infrastrukture. Istovremeno, Kremlj je naveo da dok Ukrajinci sprovode ofanzivu u Kurskoj oblasti, neće biti mirovnih pregovora sa Kijevom.

Kijev očekuje da će ofanziva u Kurskoj oblasti podstaći rusku stranu na pregovore. 

"Pored ekonomskih i diplomatskih sredstava, postoji i vojni instrument u Kurskom regionu, jasno vidimo kako se vojni instrument objektivno koristi da bi se Moskva ubijedila da uđe u pošten pregovarački proces", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana