Opera u Sidneju neće biti osvijetljena povodom krunisanja zbog štednje

Tanjug
Opera u Sidneju neće biti osvijetljena povodom krunisanja zbog štednje

SIDNEJ - Odluka da opera u Sidneju ne bude osvijetljena povodom današnjeg krunisanja kralja Čarlsa Trećeg je mjera štednje, izjavio je portparol vlade Novog Južnog Velsa.

U Australiji, koja priznaje britansku krunu, uloga monarhije je kontroverzna. U zemlji je 1999. godine održan referendum o tome da li zemlja treba da postane republika, na kojem je 55 odsto glasača bilo protiv, dok novije ankete pokazuju različite nivoe podrške toj ideji, navodi Rojters.

Mnoge javne zgrade i spomenici u Australiji, uključujući i zgradu parlamenta u glavnom gradu Kanberi, večeras će biti osvijetljene kraljevskom ljubičastom bojom u čast krunisanja, ali to neće biti slučaj sa Sidnejskom operom, koja je prošle godine bila osvijetljena povodom smrti kraljice Elizabete Druge.

-Vlada Novog Južnog Velsa smatra da je postigla pravi balans u pogledu ispunjavanja očekivanja društva povodom obilježavanja ovog događaja, a pritom je vodila računa o javnim troškovima - rekao je portparol vlade.

U Australiji će sutra u proslavi krunisanja učestvovati i vojska, biće ispaljeni plotuni i organizovan prelet vazduhoplovnih snaga.

Premijer Entoni Albaneze, koji će prisustvovati krunisanju Čarlsa u Londonu, izjavio je ranije da će se na ceremoniji zakleti na vjernost kralju Čarlsu, uprkos tome što je republikanac.

-Želim da vidim Australijanca kao šefa australijske države... To ne znači da ne možete poštovati instituciju, a to je sistem vlasti koji imamo - rekao je Albaneze u petak za državnu televiziju ABC.

Britanskog monarha kao svog monarha i šefa države, osim Australije, priznaju i Novi Zeland i 12 drugih oblasti Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana