Oluja Kiran pogodila i južnu Englesku, u Francuskoj jedna osoba poginula

Tanjug
Oluja Kiran pogodila i južnu Englesku, u Francuskoj jedna osoba poginula

LONDON - Oluja Kiran pogodila je britanska ostrva praćena jakom kišom, a južnu Englesku su zahvatili vjetrovi brzine od 160 kilometara na sat, koji su prethodno tokom noći pogodili Francusku i Lamanš.

Izdata su žuta, narandžasta i crvena vremenska upozorenja, koja ukazuju na potencijalni rizik po život i imovinu.

Stotine škola širom južne Engleske zatvoreno je zbog oluje i jake kiše, a obustavljene su i željezničke linije, dok je vozačima na jugu i zapadu Velike Britanije preporučeno da izbjegavaju priobalne puteve, objavio je BBC.

Žuti meteo alarm je na snazi u dijelovima Engleske, Škotske i Velsa.

U oluji Babet prije dvije sedmice, koja je pogodila Veliku Britaniju, najmanje sedam osoba je poginulo, a na hiljade kuća je pogođeno poplavama.

Francuski mediji su javili da je oluja zahvatila zapadnu obalu Francuske sa brzinom do 178 kilometara na sat u zapadnoj Bretanji.

-Jedna osoba je poginula, a 1,2 miliona domaćinstava je bez struje usljed udara oluje "Kiran" - rekli su francuski zvaničnici.
Više od 1,2 miliona domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja Kiran pogodila tu zemlju tokom noći, a vjetrovi dostigli maksimalnu brzinu od 193 kilometra na sat.

-Oluja je ostavila 1,2 miliona domova bez struje u Francuskoj, od kojih se 780.000 nalazi u Bretanji - saopštio je francuski distributer električne energije, objavio je “Frans 24”. Meteorolozi su najavili da će se tokom dana oluja pomjeriti ka unutrašnjosti, a za ukupno 31 francuski departman na snazi je narandžasti meteo alarm.

U pojedinim oblastima duž Atlantika očekuju se talasi visine od osam do 10 metara, a u Parizu je na snazi upozorenje na jak vjetar. Očekuje se da će u Francuskoj do petka ujutru biti obustavljen saobraćaj sa više aerodroma širom zemlje, kao i željezničke linije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana