Oko 60.000 krava i teladi nestalo bez traga

GS
Oko 60.000 krava i teladi nestalo bez traga

BEČ - Nedostaci u praćenju i sumnjive trgovinske prakse koje uključuju hiljade krava ponovo su otkriveni u Austriji. Uprkos rastućoj kritici, ministar poljoprivrede Norbert Točnig ćuti i ne pruža hitne odgovore, upozoravaju aktivisti za prava životinja.

Početkom godine, istraživačka platforma „The Marker“ otkrila je da se na hiljade steonih krava izvoze iz Austrije u Alžir, bez ikakvih dokaza o njihovoj lokaciji. Ministarstvo zdravlja je takođe potvrdilo da ne postoji nikakva informacija o tome šta se dešava sa životinjama nakon izvoza.

Ne postoje naknadne provjere da li se životinje zaista koriste za povećanje populacije mliječnih krava, kao što se tvrdilo.

- Ministarstvo nema podatke o tome koliko se ovih životinja trenutno drži i gdje - navodi se u zvaničnom odgovoru.

43 krave na interaktivnoj mapi

Kako bi otkrila gdje se nalazi približno 60.000 nestalih krava i njihove teladi, platforma je pokrenula projekat „Cowfinding“.

Do sada, tim tvrdi da je dokumentovao 43 krave, koje su prikazane na interaktivnoj mapi na sajtu. Razgovori sa farmerima, trgovcima i radnicima u klanicama na licu mjesta u Alžiru otkrivaju sistem koji se jedva ili uopšte ne nadgleda.

Istraživački tim izvještava da se krave preprodaju na lokalnim stočnim pijacama nakon njihovog dolaska u Alžir, često bez dokumentovanja njihovog mjesta boravka. Takođe je otkrivena jedna austrijska krava sa teletom na stočnoj pijaci u pustinji Sahari.

Društvene mreže

U isto vrijeme, društvene mreže, posebno platforme kao što su Fejsbuk i TikTok, postale su veliko, neregulisano tržište za trgovinu austrijskim kravama. Bilo ko može da kupi kravu preko tih platformi, bez obzira na njihovu pozadinu ili svrhu, i potpuno je nejasno ko na kraju kupuje životinje ili šta se sa njima dešava.

Trgovac sa kojim su istraživači „The Marker“ stupili u kontakt telefonom izjavio je da je prevozio bolesnu austrijsku kravu koja više nije mogla da hoda u kamionetu do zoološkog vrta, gdje je, kako je rekao, završila kao hrana za predatore. Takve prakse su nezakonite u Austriji jer jasno krše zakone o zaštiti životinja.

Sumnjivi kanali

To što se austrijske krave nude kao komercijalna roba na društvenim mrežama i preprodaju putem ponekad sumnjivih kanala pokazuje očigledne nedostatke u kontroli ovih izvoza.

- Našim projektom „Cowfinding“ želimo da postavimo osnovu za otkrivanje ovih netransparentnih praksi i da postavimo temelje za buduće mjere za promjene - kaže aktivista za prava životinja Tobias Gesinger.

Ni asocijacije za stočarstvo, ni Komora za poljoprivredu, niti Ministarstvo poljoprivrede očigledno nisu odgovorili na pisani zahtjev „The Marker-a“, piše Kronen Cajtung, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana