Oko 300.000 Izraelaca ponovo na ulicama, protive se reformi pravosuđa

GS
Oko 300.000 Izraelaca ponovo na ulicama, protive se reformi pravosuđa

TEL AVIV - Veliki broj Izraelaca izašao je i danas na ulice, devetu nedelju zaredom, protestujući zbog vladine reforme pravosuđa.

Džeruzalem post navodi da je širom zemlje protestovalo oko 300.000 građana.

Protesti su održani na ulicama Tel Aviva, Jerusalima i Karmijela, povodom vladine reforme pravosuđa, za koju kritičari kažu da ugrožava demokratiju.

Slične demonstracije održane su u srijedu, kada je policija ispalila šok bombe i upotrijebila vodeni top, uhapsila 39 ljudi. Tokom protesta u ovom obalskom gradu povrijeđeno je 11 lica.

Reforma pravosuđa je ključna tačka programa nove vlade premijera Benjamina Netnjahua, u kojoj su od kraja decembra i stranke ultraortodoksne i krajnje desne orijentacije.

Netanjahu, kojem se sudi za korupciju, tvrdi da je ova reforma ključ za ponovno uspostavljanje ravnoteže između različitih grana vlasti u sistemu u kojem, prema njegovom shvatanju, sudije imaju previše uticaja na izabrane zvaničnike.

“Ministar kriminala”, pisalo je na velikom transparentu među demonstrantima u Tel Avivu, dok su okupljeni uzvikivali “demokratija” i “sramota”.

Vlada bi, prema reformi, dobila veća ovlaštenja u komisiji koja bira sudije, a Vrhovni sud bi izgubio pravo da odbija usvojene amandmane na Osnovi zakon, izraelsku verziju ustava.

Poslanici u izraelskom parlamentu već su usvojili predloženu reformu u prvom čitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana