Ograničen broj ljudi koji može da uđe u Hram Vaskrsenja Hristovog za Vaskrs

Tanjug
Foto: Flash90

JERUSALIM- Tokom pravoslavnih vaskršnjih ceremonija iz bezbjednosnih razloga biće ograničen broj vjernika koji će moći da uđe u Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, saopštila je danas izraelska policija.

Ograničenjima će broj vjernika posjetilaca biti smanjen na jednu petinu, a iz policije su naveli da je odluka donijeta kako ne bi došlo do incidenata tokom proslave hrišćana, ali i da bi se obezbijedile proslave muslimana i Jevreja, prenosi Rojters.
  

Odluka izraelskih vlasti razbjesnela je crkvene velikodostojnike koji su poručili da neće sarađivati sa policijom, navodi agencija.

Oni smatraju da je riječ o nastavku dugogodišnjih napora da se ograniče prava i slobode lokalne hrišćanske zajednice.

"Nastavićemo sa dosadašnjim običajima, a ceremonija će biti održana na isti način kao i tokom prethodna dva milenijuma. Svi koji žele da dođu na bogosluženje, pozvani su", poručili su u zajedničkom saopštenju Grčka pravoslavna patrijaršija, Kustodija Svete zemlje i Jermenska patrijaršija.

 Za razliku od prethodnih godina, kada je u hram dolazilo oko 10.000 vjernika, ove godine će biti dozvoljeno da u objekat uđe samo 1.800 i da napolju bude još 1.200 vjernika.

 Dodatni kontrolni punktovi oko Starog grada takođe će ograničiti pristup području oko crkve.
  
Ove godine, tenzije u Starom gradu su posebno povišene zbog toga što su se poklopili muslimanski sveti mjesec Ramazan, jevrejski praznik Pashe i Uskrs, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana