Lukašenko: Bjeloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

Tanjug
Foto: Agencije

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbjeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

"Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: bjeloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Prije godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno", istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Bjelorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

"Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja", poručio je bjeloruski lider, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći. 

Prema njegovim riječima, Bjelorusija je zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa Evropskom unijom i prati situaciju kako bi "spriječila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji".

Predsjednik Bjelorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

"Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini... Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta?", rekao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

"Branićemo se i odbraniti od ovih bespilotnih letjelica. Ne želimo više da se eksplozije poput one u Krokusu ponavljaju u našoj bratskoj zemlji... Zamolio bih Ukrajince da se ne šale i da se ne igraju vatrom", rekao je Lukašenko.

 On je naveo da su bjeloruske snage bezbjednosti blokirale južnu i zapadnu granicu i da prate situaciju kako bi spriječile „greške”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana