Oglasila se i Rusija o smrti Hanijea

Tanjug
Oglasila se i Rusija o smrti Hanijea

MOSKVA - Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea je neprihvatljivo političko ubistvo koje povećava rizik od eskalacije u regionu, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

''Ovo je sve veoma loše, ovo je apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo i to će dovesti do dalje eskalacije tenzija", rekao je Bogdanov za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, ubistvo će imati negativan uticaj na pregovore u Dohi.

Ankara je osudila ubistvo Hanijea i pozvala na međunarodnu zajednicu da zaustavi Izrael prije nego što se sukob proširi na region.

''Još jednom je pokazano da vlada (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua nema namjeru da postigne mir", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani poručio je da Hanije nije uzalud prolio krv, a da će njegova smrt ojačati "duboku i neraskidivu vezu između Teherana, Palestine i otpora".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana. 

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zaprijetio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

Povezane vijesti:

Ko je bio Ismail Hanije, politički lider Hamasa

Islamski džihad: Izrael na ivici kolapsa, ubistvo Hanijea upereno i protiv Irana

Izrael od 1996. ubio četvoricu lidera Hamasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana